Beşşar Esad kimdir

Beşşar Esad kimdir

11 Eylül 1965 yılı doğumlu Dr. Beşşar Esad, Suriye Cumhuriyeti devlet başkanıdır. Baas Partisi'nin genel başkanı ve bir önceki başkan Hafız Esad'ın oğludur.

ASIL MESLEĞİ: DOKTOR

İşte Beşşar Esad'ın hayatı..

Hafız Esad ölünce, boşalan başkanlık koltuğuna çok kısa bir süre vekaleten Abdülhalim Haddam oturdu. Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1988 yılında mezun olan Esad, “göz hastalıkları” alanında çalışmalarını sürdürdü ve 1992 yılında İngiltere'ye gitti. 1994'de ise kardeşinin trafik kazasında vefat etmesi sonucu tekrar Suriye'ye döndü. Babası Hafız Esad'ın halefi olması için eğitildi.

LAHUD'UN CUMHURBAŞKANI OLMASI KONUSUNDA GAYRET GÖSTERDİ

Suriye ordusuna giren Esad; babasının ölümüyle birlikte yerine geçen geçici Cumhurbaşkanı Abdulhalim Haddam tarafından 11 Haziran 2006'da silahlı kuvvetlerin başına geçirildi. Suriye-Lübnan ilişkilerinin gerginleştiği 1995 yılında Lübnan dosyasını ele alan Beşşar Esad, 1998'de Emil Lahud'un Lübnan Cumhurbaşkanı olması konusunda gayret gösterdi.

YAŞ SINIRI DEĞİŞTİRİLEREK CUMHURBAŞKANI OLDU

Babasının ölümünden sonra parlamentonun toplanarak cumhurbaşkanlığı için gerekli olan 40 yaş sınırını, 34 yaş sınırıyla değiştirmesi üzerine Suriye Cumhurbaşkanı oldu. Suriye-İsrail ilişkileri konusunda başkanlığı ele almasından itibaren; uluslararası konferanslarda yaptığı İsrail ve ABD aleyhtarı konuşmalarıyla dikkat çekti.

Beşşar Esad kimdir

ABD-SURİYE İLİŞKİLERİ

11 Eylül olayları sonrası ABD-Suriye ilişkileri git gide gerginleşti ve ABD, Suriye'yi “teröre destek vermek”le suçladı. İki ülke arasındaki ilişkiler Lübnan Cumhurbaşkanı Refik Hariri'nin öldürülmesi sonrası çıkmaza girdi. ABD BM Güvenlik Konseyi'nin 1559 sayılı kararıyla Suriye askerleri Lübnan'dan çıktı.

ARAP BAHARI

2011 yılında tüm Arap coğrafyasını etkisi altına alan “Arap Baharı” politikalarından derinden etkilenen Beşşar Esad, Suriye'de hakim olan genel ayaklanmalara karşı direnmeyi seçti ve binlerce sivilin ölmesine neden oldu.

YÜZDE 88,7 OYLA YENİDEN CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

3 Haziran 2014 tarihinde Suriye'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini oyların yüzde 88.7'sini alan Beşşar Esad kazandı.