Bülent Ecevit kimdir

Bülent Ecevit kimdir

"Bir bardak çay, bir yaprak kağıt, bir kurşun kalem ve şiir kitabı' İşte Bülent Ecevit'in hayatındaki en yakın arkadaşları"

İlk ve Ortaokulu Ankara'da okuyan Ecevit'e, lise çağında İstanbul Robert Kolej yolları göründü. Bu yol onun hayatını derinden etkileyen evliliğinin de vesilesi oldu. Kolej'deki bir resim yarışmasında Rahşan Aral'la tanışıp, kısa sürede aşk yaşamaya başlayan Ecevit, 22 Ağustos 1946 tarihinde Çocuk Esirgeme Kurumu salonunda sade bir törenle evlendi. Hemen ardından Bülent Ecevit, Londra Üniversitesi'ne kayıt yaptırdı ve Londra Basın Ataşeliği'nde göreve başladı.

CHP DÖNEMİ

1949 yılında CHP'nin resmi yayın organı Ulus gazetesinde yazmaya başlayan Ecevit, 1954 yılında Amerikan Haberler Merkezi'nin davetlisi olarak Washington'a gitti. Yazılarını Halkçı isimli gazetede sürdürdü. Amerika'dayken aldığı bir telgraf hayatını değiştirdi. CHP'den milletvekilliği adaylık teklif edilen Ecevit, 27 Ekim 1957′de milletvekili oldu.

KIBRIS HAREKATI

15 yılda hızlı atılan adımlar onu 14 Mayıs 1972′de CHP Genel Başkanlığı koltuğuna taşıdı. İsmet İnönü'ye karşı kazanılan zaferin ardından, Kıbrıs Fatihi ünvanına iki yıl kalmıştır. Siyasi hayatının belki de en önemli kilometre taşlarından birisi 1974′teki Başbakanlığında yapılan Kıbrıs Barış Harekatı'dır.

DSP

12 Eylül 1980 askeri darbesinin siyasi yasaklısı Bülent Ecevit, eşi Rahşan hanımla bir süre Zincirbozan günlerine mahkum oldu. Ardından eşinin uzun süre genel başkanlığını yaptığı Demokratik Sol Parti'nin başına geçti. 1991′de yeniden Meclis'e giren Ecevit ve partisi, 1998′de ANASOL D hükümetinin düşürülmesinin ardından azınlık hükümeti olarak iktidara geldi. Azınlık hükümetinin başbakanı, 17 Şubat 1999′da tarihi bir açıklama yaptı. Bu rüzgar 18 Nisan 1999 seçimlerinde ise yüzde 21′lik oyuyla birinci parti yaptı.

CUMHURBAŞKANI KRİZİ

Yılların zıt kutbu gördükleri MHP ile koalisyonu Kıbrıs'ta masa tenisi oynarken dile getirir. DSP-MHP-ANAP Hükümeti büyük zorluklarla işe başladı. İki büyük deprem ve ekonomik problemlere bir de Cumhurbaşkanlığı krizi eklendi. 6 Mayıs 2000′de göreve başlayan Cumhurbaşkanı Sezer'in birkaç ay sonra bir Milli Güvenlik Kurulu'nda Başbakan Ecevit'e fırlattığı Anayasa kitapçığı, bir ekonomik krizin de tetikleyicisi oldu. 19 Şubat 2001′de Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın kamu bankaları yüzünden tartışması, piyasada gerilime yol açtı. Dolar 650 bin liradan bir günde 1 milyon 100 bin liraya fırladı. Faizler çıktı, borsa çöktü. Başbakan bu kriz günlerinde o dönem Dünya Bankası'nda çalışan Kemal Derviş'i göreve çağırdı. Derviş süper bakan olarak ekonominin başına getirildi. AncakEcevit tıpkı Sezer gibi onunla da gönül köprülerini attı. Zira Derviş de bakanlıktan istifa edip, önce Hüsamettin Özkan ekibiyle, sonra da Bülent Ecevit'in en büyük politik rakiplerinden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la dirsek temasında bulundu.

HASTALIĞI VE VEFATI

4 Mayıs 2002'de Başbakan Ecevit Başkent Hastanesi'ne basit bir bel rahatsızlığı nedeniyle gitti. Fakat rahatsızlığı büyür, kaburgası kırık, güçlükle konuşan bir Başbakan durumuna düştü. Ecevit, 28 Mayıs 2002′de hastaneden taburcu olduğunda artık eskisi gibi yürüyemiyor ve konuşamıyordu. Bu süreçte, Bülent Ecevit Başbakanlık koltuğunu tüm ısrarlara karşın bırakmadı. Sağlığının ona yapamadığını 3 Kasım 2002 seçimleri yaptı. Birinci parti olarak seçime giren DSP, korkunç bir erimeyle yüzde bire düştü. DSP'ye ve siyasete vedası ilk kurultayda, duygusal bir ortamda gerçekleşti. Karaoğlan, Oran'daki evine çekildi. Bazen bir bilen olarak sahneye çıktı bazen hakkında yazılan kitaplar ve yazdığı makalelerle sesini duyurdu.

18 Mayıs 2006′da son olarak, Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenazesinde görüntüledi. Bitkin ve yorgun olan Ecevit, üzüntü de eklenince akşam saatlerinde fenalaştı. Beyin kanaması geçiren Bülent Ecevit, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ndeki son çabalara cevap vermeyerek yaşamını yitirdi.