Erkin Koray kimdir?

s

ERKİN KORAY KİMDİR?

24 Haziran 1941 İstanbul doğumludur. Küçük yaşlarda piyano hocası olan annesinden piyano çalmayı öğrendi. Daha sonra annesinin desteği üzerine gitar çalmayı öğrendi. İstanbul Alman Lisesi'nde eğitim aldı.

Lise yılların arkadaşlarıyla birlikte amatör bir müzik grubu kurmuştur. Aynı zamanda rock müzik eşliğinde kullanabilmek için elektro bağlamayı da icat etmiştir. Dönemin İngilizce içeren ilk 45’lik plağını çıkarmıştır.

Erkin Koray aynı zamanda birçok türküyü yeniden derlemiştir. Erkin Koray, askeri görevini 1963–1965 yılları arasında yapmıştır. Askerde de müzikle ilgilenen Koray Ankara'da Hava Kuvvetleri Caz Orkestrası'nda Solist ve Gitarist olarak yaptı.

KARİYERİ

Askerliğini yaptıktan sonra Almanya’nın Hamburg şehrine gitmiştir. Buradan Türkiye’ye döndüğünde 'Erkin Koray Dörtlüsü' isimli müzik grubunu kurmuştur. 1967 yılında yine 45’lik çıkarmıştır. Bu 45’likte 'Kızları da Alın Askere' ve 'Aşk Oyunu' adlı parçaları kayıtlıydı. 'Kızları da Alın Askere' parçası zamanın en gözde parçası olmuştur. 1968’de Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği ‘Altın Mikrofon’ yarışmasına katılmış ve 4'üncü olmuştur.

Burada elde ettiği başarıdan dolayı, ‘Meçhul’ ve ‘Çiçek Dağı’ adlı şarkıları bir plak şirketi tarafından basılmış ve toplamda 800 bin adet satılarak büyük bir kitle yakalamıştır. Koray 1969’da 'Yeraltı Dörtlüsü' adını verdiği bir underground grubu kurdu.

Underground akımının öncüsü olmuş ve bu tarzda müzik yapmaya devam etmiştir. 1974–1984 yılları arasında Almanya-Hollanda- Kanada’da yaşadı. Bu yıllarda kısa süre Türkiye’yi de ziyaret etmiştir. Koray, kısa süreli grup çalışmaları dışında bir başka grup kurmamıştır.