Ferdinand PORSCHE

Ferdinand PORSCHE

FERDINAND PORSCHE (3 Eylül 1875-30 Ocak 1951)

Beş çocuklu Porsche ailesinin üçüncü çocugu olan Ferdinand, Çek Cumhuriyeti'nin Vratislavice kentinde doğmuştur.Babasına ait bir tesisat atölyesi olan ve aile şirketinin başına geçmesi düşünülen Ferdinand,henüz 14 yaşında yapmaya başladığı deneylerle farklı bir yolda ilerlemeye başlamıştır. Babası Anton karşı çıkıp,onu engellemeye çalışsa da,evin içinde gizli bir atölye kurmasına engel olamamıştır.

ELEKTRİĞİN BÜYÜSÜ

Lise eğitimini tamamladığı gibi Viyana'daki Bela Egger & Co/Brown Boveri elektrik şirketinde çalışmaya başlayan Ferdinand Porsche yeteneği ve teknik konuları kavrama becerisi ile birkaç yıl içinde işçilikten test merkezi müdürlüğüne terfi etmiştir. Çığır açan,dudak uçuklatan tasarımlarla bir marka olacağını kısa zamanda göstermiştir. 1897 yılında elektrikli poyra motorunu üreten Ferdinand Porsche, aynı yıl, Viyana'da bulunan k. u. k. Hofwagenfabrik Jacob Lohner & Co. şirketinde yeni kurulan "Elektrikli Araba Departmanı"nda işe başlamıştır. Porsche'nin poyra motoru ile çalışan transmisyonsuz aracı Lohner-Porsche, Paris Dünya Ticaret Fuarında tanıtılmıstır . Bir yandan da tasarımlarını yarışlarda da başarılı bir şekilde test etmeye başlamıştır.

HIZ TUTKUSU

Ferdinand Porsche, 1906'da, Wiener Neustadt'ta bulunan Austro-Daimler şirketinde Teknik Müdür pozisyonunda işe başlamış 1917'de Genel Müdür olmuştur.1910'da kendi tasarladığı bir Austro-Daimler aracı ile, o zamanlar popüler olan,her yıl değişen rotalarda araba turlarının yapıldığı uzun mesafeli "Prinz-Heinreich Yarışı"nı kazanmıştır. O yıl, toplam 1.495 kilometre olan etap, Berlin'den başlayıp Magdeburg, Braunschweig, Kassel, Würzburg, Nuremberg, Stuttgart, Strasbourg ve Trier'den geçerek Bad Homburg'daki bitiyordu. Ferdinand Porsche, yeni geliştirilmiş, aerodinamik, "lale formundaki" arabasıyla, saatte 140 kilometreyi bulan hızlara erişmiştir. 1922 yılında, 1.1 litre hacimli, küçük, 4 silindirli bir yarış arabası olan "Sascha"yı tanıtmıştır. Aynı yıl yapılan ilk denemesinde, "Sascha", Sicilya'da düzenlenen Targa Florio yarışında kendi kategorisinde birinci ve ikinci sıralara yerleşmiştir. Oysa o güne kadar üretilmiş olan en küçük araç kategorisinde yer alan 4 silindirli bir motorun, böyle yüksek hızlara ve dayanıklılığa erişebileceği hayal dahi edilemiyordu.

PORSCHE PİSTLERDE

Ferdinand Porsche, 1923'te Daimler-Motoren-Gesellschaft şirketine Teknik Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak girip Mercedes'in kompresörlü arabasının geliştirilme sürecini denetlemiş,25 Nisan 1931 tarihinde “Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH, motorlar ve araçlara yönelik tasarım mühendisliği ve danışmanlık” olarak kaydedilen kendi bağımsız tasarım ofisini kurmuştur. 1932 yılında,yeni 750 kg formülü için 16 silindirli kompresöre sahip bir Grand Prix yarış arabası tasarlamak üzere Auto Union ile sözleşme imzalanmıştır. Tasarım harikası araç,64 yarıştan 32'sini kazanmış ve Hans Stuck, Bernd Rosemeyer gibi sürücüler bu araçla birçok dünya rekoru kırmıştır.

SAVAŞ YILLARI

Kendi Şirketi Uluslararası bir şöhrete sahip olan Porsche, yorulmak bilmeksizin daha başka teknik yenilikler de geliştirmiş ve çeşitli firmalar için komple yeni otomobiller tasarlamıştır. Esnekliği dolayısıyla yüklenme halinde dönebilen bir amortisör elemanı olan döner çubuk yaylanıcısını (süspansiyonunu) bulmuştur. Sıkışık parasal durumunu, ardından gelen yıllarda Nasyonal Sosyalist rejimin önemli bir taşıt aracı danışmanı olarak düzeltmiştir. İyi kişisel ilişkilerinin ve ortak çıkarlarının bulunduğu Hitler'in isteği üzerine Porsche, 4 silindirli Boxer motorlu, 22 beygir güçlü ve 984 cc hacimli 3 test otomobili hazırlamıştır.Sonradan "Volkswagen" (böcek) olarak adlandırılan hava soğutmalı otomobil, Nasyonal Sosyalist Yardım Kuruluşu "Kraft durch Freude"den (Neşeden güç doğar) esinlenerek "KdF-Wagen" olarak piyasaya çıkmıştır. İkinci Dünya Savaşı patlak vermesiyle Volkswagen, öncelikli olarak arazi veya amfibi araçlarının geliştirilmesi için üs olarak kullanılmıştır.Porsche,savaş esnasında, üretim ofisi "Mouse" ağır tankını ve "Ostrad" traktörünü geliştirmiştir. Ayrıca, rüzgar jeneratörleri veya insan traktörü (Volkstraktor) gibi yapılar üzerinde çalışmıştır. 1944 sonbaharında, Porsche tasarım ofisi Stuttgart'tan tekrar Gmünd/Carinthia'ya taşınmış, Ferdinand Porsche, savaşın sonlarına doğru yaşamını Gmünd/Carinthia ve Zell am See'de sürdürmüştür.Ferdinand Porsche, 1945'in sonlarına doğru Almanya'nın düşmesiyle Fransızlar tarafından tutuklanmış 22 ay boyunca çeşitli hapishanelerde tutulmuştur. Kefaletle serbest bırakıldıktan sonra oğlu Ferry'nin yönetimi altında onarım işleri ve yedek parça üretimiyle ayakta kalmaya çalışan Karnten'deki fabrikasına kendini adamıştır.1948'de kendi adı altında tanınan, 40 beygir gücündeki bir VW motoruyla donatılmış olan ilk spor arabasını piyasaya çıkartmıştır.İşletmesi 1950 yılında tekrar Stuttgart'a nakledilen Porsche,30 Ocak 1951 günü hayatını kaybetmiştir.