İzzet Özilhan kimdir

İzzet Özilhan kimdir

Türkiye'nin önemli iş adamlarından Anadolu Grubu'nun kurucusu İzzet Özilhan, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu.

İşte İzzet Özilhan'ın hayatı..

Anadolu Grubu Başkanı ve TÜSİAD eski başkanı Tuncay Özilhan'ın babası olan İzzet Özilhan'ın aynı ismi taşıyan torunu bulunuyor. Özilhan'ın cenazesi, Salı günü Batı Ataşehir Mimar Sinan Camii'nde öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazı sonrasında, Ümraniye Kocatepe mezarlığında bulunan aile kabristanına defnedildi.

TİCARET VE SANAYİ ŞİRKETLERİ KURDU

1 Mayıs 1920 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde dünyaya gelen Hacı İzzet Özilhan orta öğrenimi bitirdikten sonra, babasının yanında iş hayatına atıldı. 1937 yılında babasının yanında çalışarak başladığı ticaret hayatını, sonralarda İstanbul'a taşıdı. Ülkemizin önde gelen sanayicilerinden biri olan Hacı İzzet Özilhan, 1950 yılında, kendisi gibi genç bir işadamı olan Kamil Yazıcı ile ortak olarak ticaret ve sanayi şirketlerini kurmaya başladı.

DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI ALDI

1960'lı yılların sonunda holdingleşme aşamasına gelen gruba, Anadolu insanının girişim gücüne ve başarma azmine olan inancın bir ifadesi olarak Anadolu Grubu adı verildi 1979 yılında, ortağı Kamil Yazıcı ile birlikte kurdukları Anadolu eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı, Türkiye'ye 50'nin üzerinde kalıcı eser kazandırdı. Hacı İzzet Özilhan, 1997 yılında 9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Devlet Üstün Hizmet madalyası ile ödüllendirildi.

BASINA ÇIKMAYI SEVMEZDİ

1976-1982 yılları arasında İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürüten Hacı İzzet Özilhan'ın, Merhume Hacı Türkan Özilhan ile 61 yıl süren evliliğinden iki çocuğu ve 5 torunu var. Basına çıkmayı çok sevmiyordu İzzet Özilhan çok uzun yıllardan beri iş dünyasında yer almasına rağmen basına çıkmayı çok sevmezdi.

ÖZİLHAN'IN CAPİTAL DERGİSİ'NE RÖPORTAJI

Özilhan, “Basında gerçekleri yazanlar için hiçbir diyeceğim yok. Ama biz grup olarak çok fazla ortada olmayı istemiyoruz. Vergimizi veriyoruz, hukuka uygun hareket ediyoruz ve bu nedenle sansasyonumuz da olmuyor zaten” yorumunu yapmıştı. Özilhan, son olarak Capital dergisine verdiği röportajda, 5 yaşından beri kesinlikle harçlık almadığını ve çalışarak harçlığını çıkardığını belirterek, “O dönemlerde kayısı çekirdeklerini kırar, içindeki bademleri satarak para kazanırdım” açıklamasını yapmıştı.