Leman Sam kimdir

Leman Sam kimdir

23 Temmuz 1951 yılında İstanbul Üsküdar’da dünyaya gelen Leman Sam, Rumeli kökenlidir ve babasının subay olması nedeniyle çocukluğunu Hakkari, Gaziantep, Mersin, Ankara gibi Anadolu’nun birçok farklı yerde geçirdi.

TERCÜMAN, GAZETECİ, ÇİÇEKÇİ

Tiyatro, mim, dans ve şan eğitimi alan Sam, başlangıçta müziği meslek olarak seçmeyi hiç düşünmüyordu. Profesyonel müzik kariyeri başlamadan önce Spor Bakanlığı'nda tercümanlık, gazetecilik ve kısa bir dönem çiçekçilik de yapan Leman Sam, 1979 yılının sonlarına doğru İstanbul Devlet Operası'nda dışarıdan alınacak bir solist için açılan sınava girdi ve kazandı. 1,5 sene kadar öğrenim gördükten sonra bir arkadaşının onu Mehmet Teoman'la tanıştırması sonucu Sam'a müzik dünyasının kapılarını açıldı.

ŞEVVAL SAM’IN ANNESİ

Genç yaşta evlenen şarkıcının Şehnaz Sam ve Şevval Sam isimlerinde iki kız çocuğu dünyaya geldi. Ekonomik zorluklar ve şiddetli geçimsizlik sonucunda Leman Sam evliliğini noktaladı.

LİVANELİ ŞARKILARI İLE PARLADI

İlk albümü olan, 1988 yılında yayınladığı, Zülfü Livaneli şarkılarını yorumladığı eserlerden oluşan Livaneli Şarkıları isimli albümü Sam’ın müzik piyasasına hızlı bir giriş yapmasını sağladı. Güçlü yorumuyla müzikseverlerin beğenisini kazanan Sam, 1990'da yapımcılığını Garo Mafyan'ın yaptığı Çağrı albümünü dinleyicileriyle buluşturdu.

İLLA İLLA

1992'de yayınladığı Ayak Sesleri isimli albümü çok beğenildi ve döneminin en popüler çalışmalarından biri oldu. 1994'te Eski Fotoğraflar ve 1998 yılında yapımcılığını Vedat Sakman'ın gerçekleştirdiği “İlla” albümüyle hafızalarda yer aldı.

DİPLOMATİK KONSERLER VERDİ

Sam, Sopot Festivali, Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Derneği Konseri, Türkmenistan - Türkmenbaşı Aşkabad Konseri, Curaçao Trubdour Festivali gibi etkinliklerde yer aldı ve birçok diplomatik konser verdi. Portekiz Cumhurbaşkanı Mario Suarez'a, USA Başkanı George Bush’a, Malezya Kralı ve Kraliyet Ailesi'ne konserler vermiştir.

19 KEDİSİ İLE BİRLİKTE YAŞIYOR

Ayrıca hayvanlara düşkünlüğü sebebiyle bu konuda toplumsal duyarlılığı arttırmak yönünde birçok çalışma yapan Sam'ın, bu konuyla ilgili olarak hakkında açılmış birçok dava bulunmaktadır. 19 kedisiyle birlikte yaşayan sanatçı, sık sık hayvan barınaklarını ziyaret ediyor.

Sanatçı bir dönem Sabah Gazetesi'nde Çizik isimli köşesinde okuyucularıyla buluşmuştur. Sam'ın hayatından esinlenerek Vizontele Tuuba filminde kendisini tasvir eden bir role Yılmaz Erdoğan tarafından yer verilmiştir.

MİTİNGLERDE VE EYLEMLERDE AKTİVİZM

Leman, insan hakları ve hayvan hakları aktivisti olup, söylemleri ve eylemleri nedeniyle oldukça tepkiye maruz kaldı. 2009 yılında demokratik açılım olarak adlandırılan Kürt sorununun çözümüne yönelik sürece destek vermek için "Barış İçin Sanat Girişimi" üyesi 282 sanatçının yer aldığı inisiyatifin arasında yer alan Leman Sam, 2009 yılında Çernobil reaktör kazasının Türkiye üzerindeki etkileri üzerine Türkiye'de bilinç oluşturmak için etkinliklere katılarak 23. yılında "Çernobil'i Unutma, Geleceğe Sahip Çık" mitinginde Sinop'ta düzenlenen nükleer karşıtı mitingde konser verdi.

BERKAN ELVAN’A ŞARKI ADADI

2013 Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine 15 yaşında ölen Berkin Elvan'ı ima ederek resmi Twitter hesabında "Ağıt" şarkısını "Katledilen tüm çocuklara" başlığıyla yayınladı.

SOMA FACİASINA SERT TEPKİLER

Leman Sam, Soma Faciası'nda Soma'da madencilerin hayatını kaybetmesini protesto etmek isteyenlere yönelik polis saldırısına @lsdomicim twitter hesabından "Özelleştirin, peşkeş çekin, ölümlere sebebiyet verin, bunu protesto edenlere biber gazıyla müdahale edin, yetmezse darp edin,   öldürün" sözleriyle tepki gösterdi.

ESRA ELÖNÜ İLE KAVGA

2014 yılında Hüsnü Mahalli, Twitter hesabından IŞİD örgütünün esir aldığı kadınları köle pazarlarında sattığına ilişkin bir haber paylaştı. Leman Sam ise Hüsnü Mahalli'nin bu tweetinin altına "Esra Elönü adlı kadını götürün oraya" yorumunu paylaştı.

Gazeteci Hüsnü Mahalli'nin tweetine Leman Sam'ın yazdığı yorumun ardından Twitter'da tartışma çıktı. Leman Sam insan hakları aktivisti olduğunu iddia ederken bir başka kadının köle olarak satılması konusundaki yorumu ile akıllarda soru işareti bıraktı.

Bu konuda adının kullanılmasına tepki gösteren Esra Elönü, "mahalle şantörü" benzetmesini yaptığı Leman Sam'a "İlla İlla diye şarkı söyleyene kadar illa edep illa edep bence!!" diye seslendi.

KURBAN BAYRAMI HAKKINDAKİ TWEETİ TARTIŞILDI

2014 yılında Leman Sam, Kurban Bayramı'nda kutlayan milyonlarca Müslümanı terör örgütü IŞİD ile bir tuttu. Leman Sam, Twitter hesabında şu ifadeleri kullandı:

"Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır, IŞİD beni şaşırtmıyor."

Sam, bu tweeti sonrasında yine kendisini bir insan hakları aktivisti olarak tanımlarken inanç ve düşünce özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğunu unuttuğunu göz önüne serdi.

SÖYLEDİKLERİMDEN PİŞMAN DEĞİLİM

2014 yılında Leman Sam’ın Kurban Bayramı hakkında attığı tweeti oldukça gündemde kaldı ve son olarak Leman Sam, “Şunu söylemek istedim. Yatırıp boğaz kesmeyi bu kadar kolaylıkla yapabilen bir kişi, insanı keserken de aynı duygudadır. Rahatsız olmaz. Benim temelimde bu var. Kendimi savunmak istemiyorum. Söylediklerim nedeniyle hiç pişman olmadım” cümleleriyle tartışmaya son noktayı koydu.

ÖLÜMLER KARŞISINDA KAYITSIZ

Nisan 2015'te Nepal’de yaşanan 7.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında Leman Sam, yine resmi twitter hesabında “Nepal'de hindu tanrıçası için yüzlerce hayvan katltmişlerdi, cezasız mı kalacaktı, bugün binlercesi öldü, tanrıçaları kabul etsin artık...” tweetiyle yine gündeme geldi.

Leman Sam, attığı bu tweet ile bir kez daha temel bir hakkın diğerinden üstün olamayacağı prensibini görmezden gelerek bir hak ihlalinin diğerini meşrulaştıramayacağı gerçeğinden ne kadar uzakta olduğunu kanıtladı.