Ruşen Çakır kimdir

Ruşen Çakır kimdir

Ruşen Çakır, 25 Ocak 1962'de Hopa'da doğdu. 4 yaşındayken ailesiyle İstanbul'da yaşamaya başlayan Çakır, 1972 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümüne kaydolan Çakır, 1990 yılına kadar üniversiteye kayıtlı kaldı ve daha sonra Ekonomi bölümünü yarıda bırakarak gazeteciliğe başladı.

LİSE ZAMANLARINDA SOLCULUĞA ADIM ATTI

Lise yılları boyunca sol görüşlü yazarların romanlarını okuyarak özellikle Fakir Baykurt, Demirtaş Ceyhun, Kemal Tahir ve Orhan Kemal'den etkilenerek Liseli Dev-Genç ile sol siyasi harekete adımını attı. 1981 Şubat-1982 Ağustos arasını Hasdal ve Metris askeri cezaevlerinde tutuklu olarak geçiren Ruşen Çakır, zorunlu askerlik hizmetini Burdur'da bedelli olarak gerçekleştirmiştir. 1997 yılında Yazar Müge İplikçi ile evlenen Çakır, bir çocuk babasıdır.

BİZE DEĞİL ONLARA YAZIK OLUYOR

1985 yılında gazeteciliğe Nokta dergisi ile başlayan Çakır, Nokta dergisinden sonra sırasıyla Tempo, Cumhuriyet, Milliyet, CNN Türk, Vatan, NTV'de çalıştı. TESEV'de Demokrasi, Sivil Toplum ve İslam Dünyası Programı'nı yönetti. 2002 Aralık ayında Vatan gazetesinde yazmaya başlayan Çakır, Eylül 2008'de NTV'de Yayın Danışmanı olarak görev yapmaya başladı. NTV'den 2011 yılında ayrıldı. NTV'de Yazı İşleri ve Basın Odası adlı programları yayından kaldırılan gazeteci Ruşen Çakır, NTV'deki son görevi olan Siyaset Danışmanlığı'nı da bıraktığını Vatan gazetesindeki köşesinden duyurdu.

Ruşen Çakır gazete köşesinde "Kısa süreli aralar vermiş olsam da 10 yılı aşkın süredir görev yaptığım NTV’den ayrıldım. Bu kararı neden aldığımı soranlara, şimdilik Haziran ayı ortasında yazmış olduğum, 'Mesleğimizi kaybetmenin eşiğinde' başlıklı yazımı hatırlatmakla yetiniyorum" sözleri ile istifasını duyurmuştu. Çakır'ın NTV'den ayrılması kamuoyunda oldukça konuşuldu. Bir röportajında Çakır “NTV ye küskün müsünüz?” sorusuna, “Kırgın değilim ama NTV ye yazık oluyor. Bize değil onlara yazık oluyor” diyerek yanıtladı ve bu konu da sosyal medyada oldukça tartışıldı.

KİTAPLARI VE 'MAHALLE BASKISI'

1990 yılında kitap yazmaya başlayan Çakır, 15 kitap yazdı. Kitaplarında oldukça tartışılan konulara değinen Çakır, Türkiye'nin Kürt Sorunu, 2004. İmam-Hatip Liseleri, Efsaneler ve Gerçekler (İrfan Bozan ve Balkan Talu ile birlikte), 2004. ve Recep Tayyip Erdoğan, Bir Dönüşüm Öyküsü (Fehmi Çalmuk ile birlikte), 2001. kitapları ile dikkatleri üzerine çekti.

Fransızca ve İngilizce bilen Çakır, yurt içi ve dışında çok sayıda konferansa katıldı. Ruşen Çakır, Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü'nde "Çağdaş İslami Siyasi Düşünce ve Türkiye", Buffalo New York Üniversitesi'nde "İslam, Demokrasi ve Sivil Toplum" dersleri verdi.

Sosyolog Şerif Mardin'le 2007 yılında yaptığı bir röportajda Mardin'in ortaya attığı "Mahalle Baskısı" kavramı medyada uzun süre tartışma konusu oldu. "Mahalle Baskısı" Prof. Dr. Şerif Mardin'in Tezlerinden Hareketle Türkiye'de İslam, Cumhuriyet, Laiklik ve Demokrasi, 2008. adlı kitabını bu tartışmalardan sonra kaleme alan Ruşen Çakır, kendisine ait olan www.rusencakir.com internet adresinde 8 dilde fikirlerini yayınlamaktadır.

Yazarın en çok tartışılan eserlerinden biri,Türkiye'de son dönemdeki siyasi dönüşüme dair 1990 yılında kaleme aldığı Ayet ve Slogan adlı çalışmasıdır. Ruşen Çakır'ın kitaplarına resmi internet sayfasından e-kitap olarak ulaşılabilmektedir.

BILDERBERG TOPLANTISINA KATILDI

Hopa'da doğan ve Laz kökenli olan Ruşen Çakır, 2010 senesinde İspanya Sitges´te gerçekleştirilen "Bilderberg" toplantısına katıldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 130 kişinin katıldığı toplantılarda güvenlik, gıda sorunu, finans reformu, tıp, nükleer silahlar gibi bir çok konu üzerinde duruldu. Toplantıya Türkiye'den 2 Bakan davet edilmiş olsa da bakanların yoğunluklarından dolayı Türkiye resmi olarak temsil edilmemiş gözüktü.