Sümer Tilmaç kimdir

Sümer Tilmaç kimdir

Sümer Tilmaç, 15 Temmuz 1948’de Malatya’da dünyaya geldi. Memur babası Giritli, yine memur olan annesi Türkmenistan göçmenidir. 1964 yılında Arena Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlayan Tilmaç, 1968 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı'ndan mezun oldu.

USTALARIN ÖĞRENCİSİ

Kanlı Nigar, Yedi Kocalı Hürmüz gibi 60’ın üzerinde tiyatro oyununda rol alan Tilmaç, Münir Özkul ve Gazanfer Özcan gibi sanatçıların öğrencisi olarak yetişti. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra 210’dan fazla sinema filminde, Süper Baba ve Karaoğlan gibi döneminde çok ses getiren televizyon dizilerinde rol aldı.

SADRİ ALIŞIK ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

2002 yılında "Son" filmindeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Sadri Alışık ödülünü kazanan Tilmaç, son olarak "Çakallarla Dans" filminde kamera karşısına geçti. 2005 yılında kendi yazdığı “Ispanaktan Nağmeler” adlı filmde hem başrolü hem de yönetmenliği üstlendi.

YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAYA ÇALIŞTI

Sümer Tilmaç, 1989 yılında evlendiği 18 yıllık eşi Hatice Melek Konuk’dan 2007 yılında boşandı. 4 çocuk babası olan Sümer Tilmaç, Antalya‘nın Serik ilçesine bağlı Boğazkent beldesinde, eşinin adını verdiği bir çiftlik kurdu. Sümer Tilmaç, Antalya‘da kültür turizminin hareketlenmesine yönelik olarak Toroslarda belgesel çekimi ve çadır yaptırma çalışmaları yapmaktaydı. Toroslardaki yörük hayatının turizme kazandırılması için 2 kıl çadır yaptıran Tilmaç, çadıra gelen turistlere tarhana çorbası, yayık ayranı ve Türk kahvesi ikramıyla Teke yöresi hakkında bilgilendirme yapıyordu.

USTA OYUNCULARIN DEĞERİ BİLİNMİYOR

2014 yılında, uzun süredir Antalya’da yaşayan Tilmaç, katıldığı bir programda son dönemlerde oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ’un bölüm başına 65 bin TL alırken kendisi gibi usta oyunculara bölüm başına bin 500 lira teklif edilmesini eleştirerek gündeme geldi.

2011 yılında, Antalya-Manavgat otoyolu kenarındaki dinlenme tesislerinde işletme müdürlüğü yapan Tilmaç, 2012 yılında geçirdiği anjiyo ve uzun süre yaşadığı akciğer rahatsızlığını atlattıktan sonra 12 Haziran 2015 günü, Sedat Peker'in düğün töreni sırasında geçirdiği kalp krizi nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Düğüne katılan davetliler, Tilmaç için gelen ambulansın Ortaköy’deki trafik yüzünden 40 dakika geç kaldığını iddia etti ve bu durum tartışmalara sebep oldu.