Çin bilim insanları bebeklerin genlerini değiştirdi
DHA

Shenzhen kentindeki Southern Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, bebek bekleyen çiftlerin üzerindeki yaptıkları deneylerde, bir çiftin, ikiz bebeklerinin genlerinde değişiklik yaptığını söyledi.

Çin bilim insanları bebeklerin genlerini değiştirdi

AMAÇ, HASTALIKLARA DİRENÇLİ GENİ ÇIKARMAK

Çalışmayı gerçekleştiren ekip, genler üzerindeki bu oynama ile Aids, kolera ve çiçek hastalığı gibi hastalıklara dirençli olan CCR5 genini çıkarmayı amaçlıyor.

Telegraph gazetesindeki habere göre, araştırmacı He Jiankui, üreme tedavisi sırasında yedi çiftin embriyolarını değiştirdiğini bunun sonucunda bir hamileliğin gerçekleştiğini belirtti. Jiankui, bu deneyle amacının kalıtsal hastalıkları tedavi etmek olmadığını ancak Aids virüsü gibi enfeksiyonlara neden olan genlerin direnç göstermesini engellemek olduğunu söyledi.

Jiankui, araştırmaya katılan ailelerin kimliklerinin gizli tutulmasını istediklerini de ekledi.

Bilim insanları, gen değişikliğini gerçekleştirmek için CRISPR adı verilen bir araç kullanıyor.

Çin bilim insanları bebeklerin genlerini değiştirdi

GEN DEĞİŞTİRME ABD'DE YASAK

Diğer yandan bu gelişme, ahlaki olarak bazı soruları ve endişeleri de gündeme getirdi. Amerikalı bilim adamları Çin’deki çalışmaya katıldı. Ancak gen değişiminin DNA’da yapılan düzeltmelerin bir sonraki nesile aktarılabileceği ve bunun da diğer genlere zarar verme tehlikesi olması nedeniyle bu tedavi ABD’de yasal değil.
Bazı uzmanlar  da bu araştırmanın genler üzerinde değişiklik yapıldığı için güvenli olmadığını savunurken bazıları da tasarım bebeklerin ortaya çıkmasına neden olacağını söylüyor.

Habere göre, Jiankui’nin araştırmasıyla ilgili bağımsız bir onay bulunmuyor. Ayrıca araştırma hiçbir sağlık dergisinde de henüz yayınlanmadı. Çinli doktorun, söz konusu araştırmayı,  gen konusunda Hong Kong’ta düzenlenecek uluslararası bir konferansta açıklaması bekleniyor.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)