Cumhuriyet gazetesine terör soruşturması
Ajanslar

Cumhuriyet gazetesine terör soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma başlattı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, bugün Cumhuriyet gazetesinde Can Dündar imzasıyla manşetten MİT tırlarına ait olduğu fotoğraflarla verilen "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" başlıklı haberi değerlendirdi.

TMK KAPSAMINDA SORUŞTURMA

Savcılık, Dündar hakkında TMK kapsamında soruşturma başlatılmasına karar verdi.

Soruşturmayı, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili 26 askerin tutuklandığı tahkikata bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan yürütecek.

MİT TIRLARI SORUŞTURMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.

GÜLEN VE EMRE USLU HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda şubatta düzenlenen ikinci operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

25 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Soruşturma kapsamında elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da 2014'ün Ocak ayında, MİT'e ait tırların durdurulmasının "Selam Tevhid" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, nisan ve mayıs aylarında yapılan operasyonlarda aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 25 kişi tutuklanmıştı.