Doğu'daki kaçak elektriğin faturasını tüm Türkiye ödüyor

Doğu'daki kaçak elektriğin faturasını tüm Türkiye ödüyor

Dic­le Elek­trik Söz­cü­sü Meh­met Gö­kay Üs­tün, ka­çak elek­tri­ğin abo­ne ba­şı­na yıl­lık be­de­linin 120 li­ra ol­du­ğu­nu söy­le­di. Üs­tün, ka­çak elek­trik kul­la­nı­mı­nın yay­gın ol­du­ğu Gü­ney­do­ğu il­le­rin­den tah­sil edi­le­me­yen her ku­ru­şun, Tür­ki­ye­'de­ki ha­vuz sis­te­mi uy­gu­la­ma­sı se­be­biy­le bor­cu­nu tam öde­yen ül­ke ge­ne­lin­de­ki tüm abo­ne­le­ri et­ki­le­di­ği­ni be­lirt­ti. Üs­tün, “Bu ka­çak ora­nı­nın abo­ne ba­şı­na ay­lık or­ta­la­ma­da yak­la­şık 10 li­ra ma­li­ye­ti va­r” de­di.

ÜCRETSİZ SULAMA YAPIYORLAR

Böl­ge­de elek­tri­ğin yük­sek oran­da ka­çak kul­la­nıl­dı­ğı yer­le­rin ba­şın­da, bü­yük ta­rım iş­let­me­le­ri­nin su­la­ma alan­la­rı­nın gel­di­ği­ne dik­ka­ti çe­ken Üs­tün şun­la­rı kay­det­ti: “Böl­ge­de kul­la­nı­lan ka­çak elek­tri­ğin 4'te 1'i su­la­ma­lar­da kul­la­nı­lı­yor.”

10 BİN DOSYA SAVCIDA

Ka­yıp ka­ça­ğı ön­le­mek için cid­di ça­lış­ma­lar yap­tık­la­rı­nı, bir ça­lı­şan or­du­suy­la hem sa­ha­da hem de hu­ku­ki yol­lar­la mü­ca­de­le et­tik­le­ri­ni an­latan Üs­tün, şu an­da 10 bi­ne ya­kın sav­cı­lı­ğa yan­sı­yan ve 8 bi­nin üze­rin­de de ic­ra­lık olan dos­ya ol­du­ğu­nu bil­dir­di.

"DÜRÜST İNSANLAR NEDEN KAÇAK BEDELİ ÖDESİN"

Tü­ke­ti­ci­le­ri Ko­ru­ma Der­ne­ği (TÜ­KO­DER) Baş­ka­nı Şük­ran Eroğ­lu ise ka­ça­ğın tüm va­tan­daş­la­ra öde­til­me­si­nin sos­yal ada­le­te ay­kı­rı ol­du­ğu­nu ve in­san­la­rı hır­sız­lı­ğa teş­vik ol­du­ğu­nu söy­le­di. Eroğ­lu, “Ken­di fa­tu­ra­sı­nı öde­yen dü­rüst in­san­lar ne­den ka­çak be­de­li öde­sin? Böy­le ya­pı­la­rak ade­ta ora­da­ki­le­re siz ka­çak kul­lan­ma­ya de­vam edin de­ni­li­yor­” de­di.

İKİ BARAJIN ÜRETİMİNDEN FAZLA

Üs­tün, “Böl­ge­de 6 il­de ka­çak elek­trik kul­la­nım ora­nı, Ke­ban ve Ka­ra­ka­ya ba­raj­la­rı­nın yıl­lık üret­ti­ği elek­trik mik­ta­rı­na ula­şı­yor” di­ye ko­nuş­tu.

ÖDEYENLER CEZALANDIRILIYOR

Ka­çak kul­la­nı­mın ön­len­me­si için ge­rek­li ted­bir­le­rin alın­ma­sı­nı is­te­yen BDP Mil­let­ve­ki­li Ha­sip Kap­lan, “Bu yön­tem­le ka­çak kul­lan­ma­yan­la­ra ce­za ke­si­yor­lar. Bu ada­let­siz­li­ğin önü­ne ge­çil­me­si ge­re­ki­yo­r” de­di. CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Os­man Fa­ruk Lo­ğoğ­lu ise ka­ça­ğın fa­tu­ra­sı­nın va­tan­daş­tan de­ğil dev­let ta­ra­fın­dan kar­şı­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. CHP İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Mah­mut Ta­nal da uy­gu­la­ma­nın di­nen ve hu­ku­ken iza­hı ol­ma­dı­ğı­nı belirtti.

DAVA AÇIN ÇAĞRISI

Şu anda faturalarda kayıp kaçak bedelinin görünmediğini ifade eden Şükran Eroğlu, “Vatandaş kandırılıyor. Bu rakam diğer kalemlere yediriliyor. Ancak tüketici dağıtım şirketlerine ihtarname gönderip kayıp kaçak bedelinin ayıklanmasını isteyebilir. Elektriğin birim fiyatı belli. Kullanılan rakam belli geri kalan kısım kayıp kaçak bedeli ve diğer kesintilerdir. Faturalara bir kere itiraz edilirse bu dİğer aylar içinde geçerli olur. Bunları yaptıktan sonra hakem heyetlerine başvurulursa davaları kazanırlar” dedi.