ABD, İsrail'in Gazze'ye kara harekatından endişeli: 3 Amerikalı general bölgeye gitti
ensonhaber.com

ABD'de Başkan Joe Biden yönetimi, İsrail'in Gazze'de ulaşılabilir askeri hedeflere sahip olmamasından kaygı duyuyor.

Üst düzey ABD'li yetkililere göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), "işe yarayabilecek bir planla" kara saldırısı başlatmaya henüz hazır değil.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmelerinde, İsrail kuvvetlerinin Gazze'ye nasıl kara saldırısı gerçekleştirebileceğinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail ordusunun net yol haritası yok

Biden yönetimi yetkilileri, görüşmelerde ABD'nin İsrail'e ne yapması gerektiğini "söylemediğini" belirtti.

New York Times'ın haberine göre, İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Hamas'a karşı hedefine ulaşmak için henüz net bir yol haritasına sahip değil.

'Çok sayıda kayıp olur' uyarısı

Amerikalı yetkililer, Gazze'ye kara saldırısının çok sayıda asker ve sivil kayıpla sonuçlanacağı konusunda uyarıda bulunduğu kaydedildi.

ABD'li üst düzey askerler İsrail'de

Öte yandan ABD, geçtiğimiz günlerde İsrail ordusunun Gazze'deki operasyonunda liderlere tavsiyelerde bulunmak üzere bir deniz generalini ve bazı subayları sevk etti.

Axios'un aktardığına göre, İsrail'e gönderilen Deniz Piyadeleri subayları arasında Korgeneral James Glynn de yer alıyor.

"Musul'da DEAŞ'la mücadeleden öğrendiği dersleri paylaştı"

Glynn ve diğer ABD subaylarının operasyonları yönetmediği ancak İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne Gazze'deki planları hakkında askeri tavsiyelerde bulunduğu aktarıldı.

Haberde, "Amerikalı subaylar, ABD'nin Musul'da DEAŞ'la mücadeleden öğrendiği dersleri paylaştı." denildi.

Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip kaynaklar, Glynn'in IDF'nin kara saldırısını takip etmek üzere İsrail'de kalmasının beklenmediğini söyledi.

Blinken: En iyi tavsiyelerimizi veriyoruz

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, Gazze'ye kara saldırısı konusunda İsrailli yetkililerle konuştuklarını anlattı.

Blinken, "En iyi tavsiyelerimizi onlara veriyoruz. Yalnızca ne yaptıkları değil, nasıl yaptıkları da önemli." dedi.