AA & Ensonhaber

İsrail'in Hamas saldırılarını bahane ederek Gazze'de başlattığı operasyonlarda 27 gün geride kaldı.

"Hamas'ı bitireceğiz" diyerek modern dünyada eşi görülmeyen bir sivil katliama daha imza atan İsrail, insani ateşkes çağrılarına da kulak tıkıyor.

ABD'li Yahudi senatörden acil ateşkes çağrısı

Kendisi de bir Yahudi olan ABD Vermont Senatörü Bernie Sanders, binlerce masum insanın uçurumun eşiğinde olduğu Gazze Şeridi'nde "korkunç bir insani kriz" yaşandığını söyledi.

Senato Demokratları ile birlikte çalışan sosyalist Sanders, Çarşamba günü X'te yaptığı açıklamada, insani kriz çok ciddi ve her geçen dakika daha da kötüleştiğini, Gazze halkına yeterli miktarda malzeme (yiyecek, su, ilaç, yakıt) ulaşabilmesi için şimdi insani bir duraklamanın olması gerektiğini söyledi.

ABD Senatosu Sağlık, Eğitim, Çalışma ve Emeklilik Komitesi başkanı Sanders, Kongre'yi harekete geçmeye çağırdı.

"Binlerce kişi daha gereksiz yere ölecek"

Çatışmalara ara verilmezse "binlerce kişi daha gereksiz yere ölecek" uyarısında bulundu.

Masum hayatları kurtarmak ve rehinelerin güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamak için bombalamanın durdurulmasının kritik önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

Sanders,

Bugün Gazze'deki durum bir felakettir... Bugün, Hamas'ın bu savaşı başlatan İsrail'deki sivillere yönelik barbarca saldırısından üç hafta sonra, bugün Gazze'de yüzbinlerce masum erkek, kadın ve çocuk uçurumun eşiğindedir.

dedi.

"Hastaneler ve tıbbi tesisler kabus koşullarında"

Sanders devamında, "Gazze'de bir milyondan fazla insan evlerinden edildi ve yaklaşık 670.000 kişi, kişi başına günlük bir litre suya düşen BM tesislerine sığınıyor" ifadelerini kullandı.

Hastaneler ve tıbbi tesisler için nasıl yeterli yiyecek, su, tıbbi malzeme veya yakıttan yoksun olduklarını belirterek, “kabus koşullarında” yaşadıklarını söyledi.

Sanders, "Yüzlerce bebek kuvözde ve yaşam destek ünitesindeki hastalar, onları besleyen jeneratörlerin yakıtı biterse ölüm riskiyle karşı karşıya" dedi.

Hastane koridorlarının yaralı ve yerinden edilmiş insanlarla kaplı olduğunu vurgulayarak, bunalmış doktorların hastaları geri çevirmesi veya anestezi veya antibiyotik olmadan çalışması gerektiğini söyledi.