Aleksandr Lukaşenko: Belarus ve Rusya, aşağılanmaya tahammül edemez

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de görüştü.

Lukaşenko, görüşmenin basına açık kısmında Avrupa'ya mesaj gönderdi.

"Çökmemizi bekliyorlardı"

"Belarus ve Rusya çökecek." diyen Batılı ülkelere tepki gösteren Lukaşenko, “Çökmemizi bekliyorlardı ancak korkusuzca devam ediyoruz. Bizimle başarılı bir şekilde çalışan ortaklar bulduk.” diye konuştu.

Lukaşenko, Rusya ve Belarus’u aşağılamaya yönelik girişimlerin ise kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Lukaşenko: Aşağılanmaya kimse tahammül edemez

Belarus lideri, "Aşağılanmaya kimse tahammül edemez. Rusya devasa bir ülke. Avrupalılara da geleceklerinin Rusya ve Belarus’la birlikte olduğunu söylüyorum.

Rusya ve Belarus, ihtiyaç duydukları her şeye sahip, biz de onlardan teknoloji gibi çeşitli şeyler alabiliriz. Sorumlu adımlar atmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

"Avrupa karışık, Almanya’da halk sokakta"

Avrupalı siyasetçilerin, protesto yapan vatandaşlarını dinlemeleri gerektiğini kaydeden Lukaşenko, “Tüm Avrupa karışık. En zengin ülke Almanya’da bile halk sokakta, herkes gösteri yapıyor. Bir noktadan sonra bunlara kulak vermek zorunda kalacaklar.” dedi.

Aleksandr Lukaşenko: Belarus ve Rusya, aşağılanmaya tahammül edemez

"Kaçanlar, güvenebileceğiniz insanlar değil"

Kısmi seferberlik kararı nedeniyle Rusya’dan ayrılan insanlara ilişkin konuşan Lukaşenko, şunları kaydetti:

“Belki de bu güzel bir gelişmedir. Diyelim ki 30 bin veya 50 bin insan ülkeden kaçtı. Rusya’nın 25 milyon insandan oluşan seferberlik kaynağı var. Kaçanlar, güvenebileceğiniz insanlar değil. Siz nasıl hissediyorsunuz bilmiyorum ama 2020’de Belarus’tan birkaç bin insan kaçtığında ben endişelenmemiştim.”

"Rusya’dan kaçanlar, geri dönmek isteyecek

Lukaşenko, Belarus’tan kaçanların önemli oranda geri dönmek istediğini anlatarak, “Rusya’dan kaçanlar da geri dönmek isteyecek. Sizin ise bu insanlarla ne yapacağınıza karar vermeniz gerekecek, gelmelerine izin vereceksiniz veya gittikleri yerlerde kalmalarını söyleyeceksiniz.” diye konuştu.

Aleksandr Lukaşenko: Belarus ve Rusya, aşağılanmaya tahammül edemez

Belarus gübresine yönelik engeller

Putin ise Lukaşenko ile bölgesel sorunlara ve ekonomiye dair çok sayıda konuda görüşmeyi planladığını dile getirerek, “Maalesef, Belarus gübresinin küresel pazarlara erişimi hala engelleniyor. Bu çok garip çünkü özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu ürünlere ciddi bir ihtiyacı bulunuyor.” dedi.

AA'nın aktardığına göre, Putin, Batılı ülkelerin Rusya ve Belarus’a saygıyla yaklaşmaları gerektiğinin altını çizdi.

Aleksandr Lukaşenko: Belarus ve Rusya, aşağılanmaya tahammül edemez