- Volkswagen, Çin rekabeti ve Avrupa'daki bürokrasi baskıları nedeniyle ilk kez Almanya'da bir fabrika kapatıyor.
- Şirket, Dresden tesisindeki üretimi durduracak ve bu durum 88 yıllık tarihlerinde bir ilk olacak.
- Kapama kararı, zayıf Avrupa talebi ve ABD gümrük vergilerinin yarattığı finansal zorluklar ışığında alınmıştır.
Avrupa endüstrisinin regülasyonlar ve inovasyon yokluğu altında ezildiği ve eski üretkenliğini kaybediyor olduğu konuşuluyor.
Almanya özelinde, otomobil sanayisini eskisi gibi domine edemediği ve piyasayı Çin'e kaybetmekte olduğu iddialarının ışığında, bu iddiaları destekler nitelikte bir gelişme yaşandı.
ÖNCE İŞTEN ÇIKARMA, ŞİMDİ FABRİKA KAPATMA
Çinli üreticilerle rekabet, Avrupa pazarındaki düşen talep ve elektrikli araçların beklenenden daha yavaş benimsenmesi sorunlarıyla mücadele için önlemler alan Volkswagen, 2024'te Almanya'da 35 bin kişiyi işten çıkarmak ve kapasite azaltmak için iş konseyi ve sendikayla anlaşmaya varmıştı.
Anlaşma kapsamında, Saksonya eyaletinin başkenti Dresden'de Volkswagen'in araç üretimi bu yılın sonuna kadar durdurulacaktı. Bu kapsamda, Volkswagen, yarın, Dresden tesisindeki araç üretimini durduracak. Böylece şirket, 88 yıllık tarihinde ilk defa Almanya'daki bir üretim tesisini kapatmış olacak.

ABD TARİFELERİ DE YÜK OLDU
Dresden fabrikasının kapatılmasının, zayıf Çin satışları ve Avrupa talebinin yanı sıra ABD gümrük vergilerinin bu ülkeye satışlara olan baskısı nedeniyle Volkswagen'in nakit akışı sorunu yaşamasının ardından gelmesi dikkati çekiyor. Şirketin, gelecek 5 yılda yaklaşık 160 milyar avro tutarındaki yatırımları finanse etmesi gerekiyor.
Volkswagen'in Dresden fabrikası, 2002'de üretime başladığından beri 200 binden az araç üretti. Firma, Dresden fabrikasını, o dönemde şirketin yeteneklerini sergileyen bir "amiral gemisi" olarak konumlandırmıştı. İlk olarak Phaeton, ardından ID.3 burada üretildi. Ancak, her iki model de Volkswagen'in başarısına katkıda bulunamadı.
ALMAN BÜROKRASİSİNDE HAYATTA KALMAK
Bu fabrikanın kapatılması, Volkswagen'in Çin'den gelen şiddetli rekabet, ABD'deki gümrük vergileri, Almanya'da aşırı bürokrasi ve yüksek enerji maliyetleri, geniş çalışan hakları ve benzeri görülmemiş bir iç bürokrasinin ortasında hayatta kalabilmek attığı küçük bir adım olarak değerlendirildi.