Amerikan gazetesinden, Ankara'ya baskı uygulayın çağrısı
ensonhaber.com

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde Batı medyasında, Ankara aleyhinde analizlere yer veriliyor.

Bu zincirin son halkasına eklenen, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç: Stratejik sabır, ancak son tarihi var" başlığıyla The Hill gazetesi oldu.

"ABD, Türkiye'ye karşı harekete geçmeli"

Analizde, İsveç'in ve Finlandiya'nın güvenliğinin, Türkiye'nin "tavizler alma konusundaki ısrarı nedeniyle giderek daha fazla risk altında" olduğu savunuldu.

Ankara karşıtı kampanyanın yürütüldüğü yazıda, ABD'den bu durum karşısında harekete geçmesi istendi:

"Baharın sonuna kadar stratejik sabır şart"

Washington'ın ağırlığını koyma zamanı geldi mi? Muhtemelen henüz değil. Bunun yerine, en azından baharın sonuna kadar stratejik sabır şart. Ama bundan sonra, eğer Türkiye harekete halen geçmediyse, Washington eldivenlerini çıkarmalı ve Ankara'da hâlâ sahip olduğu azıcık kozunu kullanmaya çalışmalı.

Ankara'yı hedef alan analiz

Diğer taraftan Washington'ın Ankara üzerindeki etkisinin "sınırlı" olduğu kaydedilerek, Türkiye üzerindeki "Amerikan baskısının ters etki yapacağına" dikkat çekildi.

Bu duruma gerekçe olarak, Türkiye'nin özellikle de kalan kış aylarında Ukrayna'yı askeri ve ekonomik olarak desteklemedeki önemli rolü gösterildi. Türkiye aleyhindeki analizin devamında şu ifadelere yer verildi:

"Washington bir dizi adım atmaya hazırlıklı olmalı"

(Cumhurbaşkanı) Erdoğan yaza kadar onayı reddederse, stratejik sabır zamanı sona ermiş olacak. Washington, gerekirse Ankara'yı Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini hızla onaylamaya ikna etmeyi amaçlayan bir dizi adım atmaya hazırlıklı olmalı.