Avrupa ve NATO ülkelerinin envanterlerindeki Leopard 2 tankı sayısı
ensonhaber.com

Batılı ülkeler, Ukrayna'ya peş peşe tank desteğini açıklamaya başladı.

M1 Abrams tankı göndermeyi planlayan ABD'nin yanı sıra bir süredir baskı altında olan Almanya, ilk etapta 14 Leopard 2 tankını Kiev'e göndermeye karar verdi.

Ülkelere göre Leopard 2 dağılımı

Sevkiyat kararının ardından Leopard 2 tankının özellikleri, Avrupa ve NATO ülkelerinin envanterindeki söz konusu tankın sayısı ve Ukrayna'nın ısrarlı sevkiyat talepleri yeniden gündeme geldi.

Guardian'ın haberine göre, Almanya'nın elinde toplam 521 Leopard 2 tankı bulunuyor. Bunların 200'ü hazır şekilde bekletilirken, 321'inin ise kullanımda olduğu belirtildi.

Türkiye'nin elindeki sayı 316

Türkiye'nin envanterinde ise 316 tankın faaliyette olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu sayı, Yunanistan için 353 ve İspanya için 327 olarak kaydedildi. Polonya'da 247, Finlandiya'da 100, İsveç'te 120 ve İsviçre'de ise 134 tank kullanımda.

55 ton ağırlığında ve dizel motora sahip Leopard 2 tankının operasyonel menzilinin 450 ila 547 kilometre aralığında değiştiğine dikkat çekildi. Azami hızının ise saatte yaklaşık 68 kilometre olduğu aktarıldı.

Leopard 2 tankının özellikleri

Kompozit zırha sahip 9.67 metre uzunluğundaki söz konusu tank; komutan, topçu, yükleyici ve sürücü olmak üzere dört kişilik mürettebatı barındırabiliyor.

Ana silah olarak 120 milimetrelik yivsiz top ile donatılan araç, aynı zamanda iki adet hafif makineli tüfekle silahlandırılmış durumda.

Ukrayna'nın tank isteme nedenleri

Kiev yönetimi, Rusya'nın saldırılarına karşı daha ağır silahlara ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Ülkenin Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, sevkiyatın aciliyetine ilişkin taleplerini sıklıkla dile getiriyor.

Ukrayna, çoğu Sovyet ve Sovyet sonrası dönemden kalma sınırlı sayıda tanka sahip. Kiev ve müttefikleri, savaşın Rusya'nın yenilmesi halinde sona erebileceğini düşünüyor.

Kiev: 300 tanka ihtiyacımız var

Bu kapsamda, Ukrayna 300 tanka ihtiyacı olduğunu öne sürerken, Batılı analistler 100 tankın savaşın dengesini değiştirmeye yeteceğini dile getiriyor.