Avustralyalı askerlerin, Taliban militanının protez bacağından içki içtiği ortaya çıktı
AA

Geçtiğimiz günlerde, Avustralya'da Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişi'nin yayınladığı bir raporda, Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediği belirtilmişti.

Raporda, tam 39 Afgan sivilin Avustralyalı askerler tarafından öldürüldüğünü ifade edilmişti.

Henüz bu olayın yankıları sürerken ülkede bir skandal daha ortaya çıktı.

PROTEZ BACAKTAN İÇKİ İÇTİLER

Guardian Avustralya, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Taliban'a karşı yürüttüğü operasyonlara katılan Avustralya birliğine bağlı askerlerin, 2009'da Uruzgan vilayetinde örgüte karşı düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğü tahmin edilen militanın protez bacağıyla çektirdikleri fotoğrafları yayınladı.

Fotoğraflardan birinde, bir askerin protez kalıbından içki içtiği, diğer fotoğrafta ise iki askerin alkollü bir eğlencende protezle poz verdiği görülüyor.

Avustralyalı askerlerin, Taliban militanının protez bacağından içki içtiği ortaya çıktı

"KUPA GİBİ SERGİLENDİ"

Görgü tanıkları, uluslararası savaş hukukuna göre, savaşta ölen kişinin vücut bütünlüğünün parçası sayılan, dolayısıyla savaş meydanında bırakılması gereken protezin, askerlerin kaldıkları üste bar olarak kullandıkları köşede bir demir haçın altında kupa gibi sergilendiğini aktardı.

Avustralyalı askerlerin, Taliban militanının protez bacağından içki içtiği ortaya çıktı

"KOMUTANLARIN BİLGİSİ VARDI"

Askerlerin komutanlarının nesnenin askerler tarafından bu şekilde kullanıldığından haberdar olduğu, herhangi bir engellemede bulunmadıkları gibi, içkili eğlencelere kendilerinin de katıldığı bildirildi.

AFGANİSTAN'DAKİ YABANCI ASKERLER

ABD, 7 Ekim 2001'de, 11 Eylül saldırılarını planlayan Usame Bin Ladin ve diğer El Kaide elebaşlarını sakladığı gerekçesiyle Afganistan'da "Sürekli Özgürlük" adını verdiği işgal harekatını başlatmıştı. 2001-2014 yıllarında 13 yıl süren operasyonda ABD'ye NATO üyesi ve olmayan 20'den fazla ülke destek vermişti.

"Sürekli Özgürlük" operasyonu, dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın Amerikan askerlerinin büyük bölümünü ülkeden çekmeye karar vermesinin ardından 2014'te sona ermiş, 2015'ten itibaren yabancı güçlerin Afgan ordusunu eğittiği ve Taliban'a yönelik operasyonlarda yardım sağladığı "Kararlı Destek" misyonuna dönüşmüştü.

Avustralya Genelkurmay Başkanı Afgan sivilleri katleden askerler adına özür dilediAvustralyalı askerlerin, Taliban militanının protez bacağından içki içtiği ortaya çıktı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)