Bosna-Hersek'te siyasi kriz

Bosna-Hersek'te siyasi kriz

Bosna Hersek'te 3 Ekim 2010'da yapılan seçimlerden 16 ay sonra kurulan hükümette yer alan partilerin arasında en çok oy kazanan SDP, "2012 yılı bütçe tasarısı, ülkeden geçen '5C Koridoru' otoyolu ve yasadışı yollarla elde edilen mülkiyete el konulması" ile ilgili kanunların onaylanmaması halinde koalisyondan çekileceğini açıkladı.

SDP Genel Başkanı ve Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, koalisyonda bulunan ''Demokratik Eylem Partisi''ne (SDA) söz konusu kanunları bir an önce onaylamaya davet ettiğini ifade ederek, eğer bu kanunların onaylanması konusunda SDA ile anlaşamamaları halinde koalisyonu bozacaklarını dile getirdi.

''Biz, SDA ile kurulan koalisyondan ayrılmayacağımıza inanıyoruz ve bu hamleye mecbur kalmayacağımızı ümit ediyorum'' diyen Lagumciya, partisi SDP'nin diğer partilerle kurduğu bütün koalisyonların söz konusu 3 unsurun kabul edilmesiyle bir nevi sınava sokulacağını ifade etti.

Önceki gün Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan bütçe tasarısı konusuna da değinen Lagumciya, SDA'lı hükümetteki bakanların bütçenin onaylanmasına karşı oy kullandığını ifade etti.

Lagumciya, bütçe çerçevesinde kamu çalışanlarının maaşlarının yüzde 4,5 oranında azaltılmasıyla ilgili ise şunları kaydetti:

''Kamu çalışanları ile birlikte, devlet yetkililerin de maaşlarının aynı oranda azaltılmasına yönelik çaba göstereceğiz. Partimizin Başkan Yardımcısı ve Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Jelyko Komşiç, Devlet Başkanlığı toplantısında üst düzey devlet yetkililerinin de maaşlarının azaltılması için bir Anayasa değişikliği teklifinde bulunacaktır.''

Önceki gün Bakanlar Kurulu'nca onaylanan bütçe tasarısına karşı SDA'lı Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetoviç ile Savunma Bakanı Muhamed İbrahimoviç oy kullandı. Bütçe tasarısının onaylanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen SDA Genel Başkanı Süleyman Tihiç, bütçenin bir çok eksiği olduğunu ve partisinin devletin ilerlemesini engelleyecek bütçe tasarısını desteklemediğini açıklamıştı.

Bosna Hersek'te 3 Ekim 2010'da yapılan genel seçimlerde başarılı olan Sırp, Hırvat ve Boşnak partiler, seçimlerden yaklaşık 16 ay sonra uzlaşmaya varmış, hükümeti 2011 yılının Aralık ayında kurmuştu.