Casus balon hakkında bilinmesi gerekenler
ensonhaber.com

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyareti öncesi gökyüzünde şüpheli bir durumla karşılaşıldı.

Washington'daki yetkililer, Çin casus balonunun ABD üzerinde birkaç gündür uçtuğunu söyledi.

Biden'a tavsiye: Vurmayalım

Savaş uçaklarının müdahale için hazır olduğu ancak askeri liderler, enkazın güvenlik tehdidi oluşturabileceği endişesiyle ABD Başkanı Joe Biden'a balonun vurulmaması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Biden, bu öneriyi kabul etti.

Yaşananların ardından casus balonların ne olduğu tekrar gündeme geldi.

Casus balon nedir

Rüzgarla taşınan casus balonunun altında kamera gibi casusluk ekipmanı bulunuyor. Balona takılan ekipman, radar içerebiliyor ve güneş enerjisiyle çalışabiliyor.

Balonlar, genel olarak 24 bin metre ila 37 bin metre yükseklikte görev yapıyor. Ticari uçakların, 12 bin metreden daha yüksekte uçamadığı biliniyor.

"Amerikan hava sahası çok yakından inceleniyor"

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde uluslararası güvenlik ve istihbarat çalışmaları profesörü John Blaxland, The Guardian'a verdiği demeçte şöyle dedi:

Başkasının atmosferi üzerinde izin almanız gerekir. Aksi halde bunu izinsiz yaparsanız, iyi karşılanmamasını bekleyin. Tespit edilmeyeceğini nasıl düşünebileceklerini düşünmek zor. Amerikan hava sahası; sivil havacılık yetkilileri, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, hava durumu ağları tarafından çok yakından inceleniyor.

"İki hedef var; biri, ABD'yi rahatsız etmek"

Blaxland, Çinlilerin yakalanmayı beklemediklerini düşünmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Bilerek yakalanmayla iki sonucun hedeflendiği, bunlardan birinin, ABD'yi rahatsız etmek olduğu kaydedildi.

İkincisinin ise Çin'in kendi teknolojisini gizlice yürüttüğü ve onu kopyaladığı gerçeğinin ABD'ye duyurulması olduğu belirtildi. Blaxland, şöyle dedi:

Çin güvenlik teşkilatları taklitçi davranışlarda ustadır. Teknolojinin ne olduğunu belirlemede ve ardından onu kopyalamaya çalışma konusunda çok ama çok iyiler.

Amerikan iç savaşında kullanıldı

Casus balonlar, ilk olarak 1860'larda Amerikan iç savaşı sırasında kullanıldı. Öte yandan ABD, son yıllarda bu fikri yeniden canlandırdı, ancak balonları yalnızca Amerikan topraklarında kullanma eğiliminde oldu.

Balonun altına yerleştirilecek teknolojinin sınırının olmadığı anlatan Blaxland, bundan sonrasında yaşanabilecekler için şöyle devam etti:

Gelecekle ilgili tahmin

Bütün mesele daha yüksek bir yer. Stratejistler ve askeri kampanyacılar, yüksek zemine hakim olmaktan bahsediyor. Uzayın artık çok sıkışık, çekişmeli ve çok savunmasız olmasıyla birlikte, o alt uzay alanı, üst atmosferik alan, uluslararası gözetleme ve casusluk için tamamen yeni bir fayda ve önem geliştirdi.