Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel: Ukrayna, NATO'ya katılmayı hak ediyor
ensonhaber.com

Çekya'nın yeni Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Ukrayna'ya NATO'ya katılım konusunda desteğini açıkladı.

Pavel, BBC'ye verdiği demeçte, Ukrayna'nın "savaş biter bitmez" NATO'ya katılmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

"Ukrayna savaştan sonra NATO için hazır olur"

Emekli NATO generali olan Pavel, çatışma sona erdiğinde Ukrayna'nın Kuzey Atlantik İttifakı'na katılmaya "manevi açıdan ve pratik olarak" hazır olacağını belirtti.

NATO'ya katılmayı hak ettiğini söylediği Ukrayna'ya silah tedarikine değinen Pavel, ülkelerin ne göndermesi gerektiğine dair "neredeyse hiçbir sınır" olmaması gerektiğini savundu:

"Rusya'ya karşı koymak hâlâ yeterli değil"

Ülkemin, Ukrayna'ya önemli askeri yardım sağlayan ilk ülkelerden biri olmasından gurur duyuyorum. Muhtemelen çok az insan, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya modern ana muharebe tankları veya uzun menzilli toplar ya da uçaksavar sistemleri sağlamaya istekli olacağını hayal edebilirdi. Ancak, Rusya'nın insan ve malzeme kaynaklarına karşı koymanın hâlâ yeterli olmadığını görüyoruz.

Ukrayna'nın 300 tank talebi

Ukrayna hükümeti, Batı'dan 300 tank istiyor. Şimdiye kadar en az 120 tank gönderme sözü verildi.

Kiev'in teslimat hızıyla ilgili hayal kırıklığını kabul ettiğini dile getiren Çekya lideri, Rus ordusunun olası bahar saldırısı karşısında sevkiyatların hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi ve ekledi:

"Onlar kaybederse hepimiz kaybederiz"

Alternatifimiz yok. Ukrayna'yı yardımsız bırakırsak, büyük olasılıkla bu savaşı kaybederler. Onlar kaybederse hepimiz kaybederiz.