Dimitri Medvedev, ABD'yi silah tedariki konusunda uyardı: Ukrayna'nın tamamını yakarız
REUTERS

ABD, Ukrayna'ya ağır muharebe silahlarından oluşan yardımlarını hızlandırdı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, Washington yönetimine tehdit dolu uyarılarda bulundu.

Beyaz Saray'a kritik uyarı

Medvedev, gazeteci Nadana Fridrikhson'a verdiği demeçte, Kiev yönetimine daha gelişmiş ABD silahlarının tedarikinin, Rusya'dan daha fazla misilleme saldırısını tetikleyeceği uyarısında bulundu:

Kiev yönetimi altında kalan Ukrayna'nın tamamı yanacak.

"Daha uzun menzilli silahlar müzakereye zorlayamaz"

Medvedev, daha uzun menzilli silahların kullanılmasının Rusya'yı Kiev ile müzakere etmeye zorlayıp zorlamayacağına ilişkin soruyu yanıtladı:

Sonuç tam tersi olacak. Yalnızca hem Beyaz Saray'da hem de Kongre Binası'ndaki ahlaki kaçıklar böyle bir iddiada bulunabilir.

ABD'nin roketli yardım paketi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın vuruş menzilini ikiye katlayacak yeni roketlerin 2.2 milyar dolarlık askeri yardım paketine dahil edildiğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki harekatı "saldırgan Batı'ya karşı varoluşsal bir savunma" olarak görüyor.

Putin, Medvedev gibi, Rusya'nın kendisini ve halkını korumak için mevcut tüm araçları kullanacağını söyleyerek nükleer yanıt tehdidinde bulunmuştu.

"Her türlü silahı kullanmaya hazırız"

Washington'ın Ukrayna'ya vaat ettiği silahların Kırım'ı vurursa ne olacağı sorusuna Medvedev, nükleer silahları işaret ederek Putin'in konuyu net bir şekilde ele aldığını söyledi:

Kendimize herhangi bir sınır koymuyoruz. Tehdidin niteliğine göre her türlü silahı kullanmaya hazırız. Nükleer Caydırıcılığın Temelleri de dahil olmak üzere doktrin belgelerimize uygun olarak. Yanıtın hızlı, zor ve tatmin edici olacağına sizi temin ederim.

Rusya'nın nükleer doktrini, "devletin varlığı tehdit edildiğinde ve Rusya Federasyonu'na konvansiyonel silahlarla saldırılması" sonrasında nükleer saldırıya izin veriyor.