Emmanuel Macron: Azerbaycan, Ermenistan topraklarına girdi
AA & Ensonhaber

Ermenistan, Dağlık Karabağ'ı işgalden kurtaran Azerbaycan'a karşı provokasyonlarına devam ediyor.

Azerbaycan ordusunun Ermenistan işgalinden kurtarılan Laçın ve Kelbecer illerinde, Ermenistan ile sınırdaki mevzilerde yerleşmesi, iki ülke arasında gerginliğe neden oldu.

PAŞİNYAN'IN İDDİASI

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'ni "topraklarına" asker kaydırmakla suçlamaya çalıştı. Başbakan Nikol Paşinyan, Azerbaycan ordusunun yerleştiği bazı bölgelerin Ermenistan toprağı olduğunu iddia ederek, konuyla ilgili Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne başvurulması yönünde karar aldı.

"Ermenistan Cumhuriyeti'nin egemen topraklarına karşı Vardenis ve Sisian sınır bölgelerinde ilerleme sağlamaya çalışıldığı" iddia edildi. Rus basını, Ermenistan'ın "toprak bütünlüğünün ihlali" konusunda Azerbaycan'a dava açıldığını öne sürdü.

MACRON: ERMENİLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİM

Fransa da Ermenistan'ın asılsız iddialarına dahil olurken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan açıklama geldi.

Gerilimi artırıcı ifadelere imza atan Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Ermenistan topraklarına geçti. Derhal geri çekilmeliler. Ermeni halkı için yineliyorum: Fransa sizinle dayanışma içinde ve öyle olmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Emmanuel Macron: Azerbaycan, Ermenistan topraklarına girdi

AZERBAYCAN'DAN İDDİALARA RET

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde uygulanan sınır koruma sistemini güçlendirmeye yönelik tedbirler, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır hattını belirleyen tarafların her birinde mevcut olan haritalar esas alınarak gerçekleştirilmektedir." denildi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından iki ülkenin savaşı nedeniyle sınır hattının olmadığını belirtilerek, şu anda taraflar arasında anlaşmazlıkların eşlik ettiği karmaşık bir teknik sürecin yürütüldüğü kaydedildi. Ermeni tarafının bu sürece yetersiz tepki vermesi ve provokatif açıklamalarda bulunmasının şaşırtıcı olduğuna dikkat çekildi.

"SINIR REJİMİ GERÇEKLİĞİNİ KABULLENİN"

Açıklamada, "Erivan yönetimine, Azerbaycan'ın Zengilan, Gubadlı, Laçın ve Kelbecer bölgelerindeki sınır rejimi gerçekliğini kabullenmelerini, bölgedeki durumu mesnetsiz şekilde gerginleştirmemelerini tavsiye ediyoruz. Bu tür vakalar, her iki tarafın askeri yetkilileri arasındaki karşılıklı temaslar yoluyla çözülebilir ve çözülmelidir." çağrısı yapıldı.

Emmanuel Macron: Azerbaycan, Ermenistan topraklarına girdi

"SEÇİM ÖNCESİ SİYASİ AMAÇLARLA KULLANIYORLAR"

Ermenistan'daki seçim öncesi durumla bağlantılı olarak resmi çevrelerin bu konuyu siyasi amaçlarla kullanma girişimlerinin kabul edilemez olduğuna inanıldığı vurgulandı.

Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifası sonrası Ermenistan'da halk, 20 Haziran'da düzenlenecek erken seçim için sandık başına gidecek.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN TELEFON TRAFİĞİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan ile telefon görüşmesi yaparak sınırdaki gerginliği görüştü.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Bayramov ve Ayvazyan'la telefonda konuyu müzakere etti. Ermenistan Başbakanı Paşinyan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak konuyu görüştü.

Emmanuel Macron: Azerbaycan, Ermenistan topraklarına girdi

MİNSK GRUBU'NUN BAŞARISIZLIĞI

AGİT Minsk grubu, Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ sorununa ilişkin 28 yıldır devam eden müzakere süreçlerinde çözüm bulamaması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

1992'de kurulan grubun eş başkanlıklarını ABD, Fransa ve Rusya yürütüyor.