Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı bitirmek için Pekin'den yardım isteyecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin'i ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Uluslararası Paris Tarım Fuarı'nda konuşan Macron, ziyaretini nisan ayı başında gerçekleştireceğini belirtti.

"Çin, Rusya'ya baskı uygulamak için bize yardım etmeli"

Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile bir araya geleceğini ifade eden Macron, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırmanın yollarını arayacağını söyledi:

Çin'in barış çabalarına katılması iyi bir şey. Barış, Rusya'nın saldırganlığının durdurulması, askerlerinin çekilmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve halkına saygı gösterilmesi halinde mümkün. Çin, Rusya'ya baskı uygulamak için bize yardım etmeli. Böylece asla kimyasal ya da nükleer silah kullanamazlar.

Pekin arabulucu olmak istiyor

Macron, söz konusu silahların olası kullanımının durdurulmasının görüşmeler için ön koşul olacağını belirtti.

Pekin yönetimi, Kiev-Moskova ihtilafında kendini arabulucu olarak "tarafsız" bir pozisyonda konumlandırmaya çalışıyor.

Kiev: Pekin'le iş birliği şart

Çin'in çabalarını memnuniyetle karşılayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Kiev'in savaşın sona erdirilmesi konusunda Pekin'in iş birliğine ihtiyaç duyduğunu kaydetmişti.

"Çin, Ukrayna hakkında konuşmaya başladı. Bu kötü bir şey değil." diyen Zelensky, "Öyle görünüyor ki toprak bütünlüğümüze ve güvenlik endişelerimize saygı var." ifadesini kullanmıştı.

Zelensky, Şi ile görüşmek istiyor

Bu noktada Çin ile çalışmaları gerektiğini dile getiren Zelensky, görevlerinin "bir kişiyi izole etmek üzere herkesle çalışmak" olduğunu vurgulamıştı.

Zelensky ayrıca, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşmeyi umduğunu, bunun "dünya güvenliği için önemli" olduğunu sözlerine eklemişti.