Fransa merkez sağında yarışı Sarkozy kazandı

Fransa merkez sağında yarışı Sarkozy kazandı

Fransa’da ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) parti başkanlığı seçimi için dün başlayan ve bugün 20.00 itibarıyla sonuçlanan elektronik oylamada kullanılan oyların yüzde 64,5'ini alan Sarkozy, rakipleri Bruno Le Maire ve Herve Mariton'u geride bıraktı.

SİBER SALDIRILARDAN DOLAYI KESİNTİLER OLDU

UMP Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada, oylamaya katılım oranının yüzde 58 olduğu, Le Maire'in kullanılan oyların yüzde 29,2'unu, Mariton'un ise yüzde 6,3'ünü aldığı bildirildi.

Açıklamada, elektronik olarak yapılan oy kullanma işlemlerinin, internet üzerinden yapılan siber saldırılar nedeniyle zaman zaman kısa süreli kesintilere uğradığı ancak bunun seçimin gerçekleşmesini engelleyecek düzeyde olmadığı kaydedildi.

"BAŞKAN NICHOLAS"

Sonuçlar açıklandıktan sonra başkent Paris'te Vaugirard caddesinde bulunan UMP Genel Merkezi'nde toplanan partililer Sarkozy'nin seçilmesini "Başkan Nicolas" sloganı atarak kutladı.

PARTİNİN İSMİNİ DEĞİŞTİRECEK

Seçim kampanyası sırasında, seçilirse ilk olarak partinin ismini değiştirmek istediğini söyleyen Sarkozy, "Fransa'da sol iktidarla seçmenin şu ana kadar görülmemiş bir umutsuzluğa düştüğünü" belirterek, "giderek güçlenen aşırı sağ parti tehdidine karşı serece kendisinin çare olabileceği" görüşünü dile getirmişti.

Sarkozy, cumhurbaşkanı seçilirse sol iktidar döneminde kabul edilen eşcinsellere evlilik hakkı ile ilgili yasayı iptal edeceğini de ifade etmişti.

TELRAR SİYASETE DÖNDÜ

Nicolas Sarkozy, 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından aldığı yenilgi ile siyaseti bıraktığını açıklamış ancak 59 yaşındaki politikacı, bir süre önce tekrar siyasete dönme kararı almıştı.