Fransa Ulusal Meclisi, Türkiye için saygı duruşunda bulundu

Depremler nedeniyle Fransa Ulusal Meclisi'nde oturum düzenlendi.

Ulusal Meclis Başkanı Yeal Braun-Pivet, oturumdaki konuşmasında, peş peşe yaşanan depremleri "eşi benzeri görülmemiş" olarak niteledi:

"Emsali görülmemiş bir deprem"

Pazartesi günü emsali görülmemiş bir deprem art arda Türkiye'nin güneyini ve Suriye'nin kuzeyini vurdu. Bu felakette 5 binden fazla kişi öldü, binlerce yaralı var.

Braun-Pivet, Fransa'nın acil yardım ve felaketten etkilenenlere desteğini sunmak için seferber olduğunu ifade etti.

1 dakikalık saygı duruşu

Fransız kurtarma görevlilerinin etkilenen bölgelerde kurtarma çalışmalarına başladığını belirten Braun-Pivet, depremde hayatını kaybedenler ve yakınları için milletvekillerini 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Fransız Meclisi'nde Türkiye kararı

Oturuma katılan milletvekilleri, deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye'deki hayatını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Fransız milletvekili Amelia Lakrafi, Ulusal Meclis'ten "Fransa'nın, Türkiye ve Suriye'ye nasıl bir yardım düzenlemeyi planladığını" açıklamasını istedi.

"1939'dan beri bölgeyi etkileyen en büyük deprem"

Öte yandan açıklamada, Türkiye ve Suriye'de görülen depremlerin 1939'dan beri bölgeyi etkileyen "en büyük deprem" olduğu belirtildi.

Twitter'daki paylaşımda, saygı duruşunda bulunan milletvekillerinin görüntüleri de yer aldı.

Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise "Ulusal Meclisimiz, dün Türkiye’de depremde hayatını kaybedenlerin anısına hürmetin ve sevenlerine desteğin bir ifadesi olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulundu." ifadesi kullanıldı.

Almanya'da saygı duruşunda bulundular

Öte yandan Almanya Federal Meclisi'nde (Bundestag), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Almanya Meclis Başkanı Baerbel Bas, Meclis'te düzenlenen oturumda, tüm milletvekillerini ve Meclis'te bulunan tüm ziyaretçileri depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuna davet etti.

"Ailesi ve yakın çevreleri etkilenenler var"

Bas, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de ve Suriye’deki korkunç depremin görüntülerinin herkesin gözü önünde olduğunu belirtti:

Sizlerin arasında da ailesi ve yakın çevreleri etkilenenler var. Seçim bölgelerimizde endişeli olan ve yardım etmek isteyen insanlardan mesajlar alıyoruz.

"Almanya destek sağlamaya devam edecek"

Depremde binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, on binlerce kişinin yaralandığını, çok sayıda kişinin enkaz altında olduğunu ve kurtarılmayı umut ettiğini ifade eden Bas, soğuk ve kar yağışının, arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığına işaret etti.

Bas, uluslararası dayanışmanın büyük olduğunu vurgulayarak, Almanya’dan yardım kuruluşlarının bölgeye gittiğini hatırlattı.

“Almanya elinden geldiğince destek sağlamaya devam edecek” diyen Bas, Federal Meclis adına bölgede çalışmalar yapanlara ve Almanya’da da bu dayanışmaya katkı sağlayanlara teşekkür etti.