İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella yemin etti

İTALYA

Cumartesi günü yapılan 4. tur oylamada "Büyük Seçici Meclis"in bin 9 delegesinden 665’inin oyuyla cumhurbaşkanı seçilen Mattarella için Temsilciler Meclisi Genel Kurul Salonu’nda yemin töreni düzenlendi.

MATTARELLA YEMİN ETTİ

İtalyan bayraklarıyla süslenen genel kurul salonuna Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ve Senato Başkanvekili Valeria Fedeli ile gelen Mattarella, gelenekler uyarınca yemin etmeden önce Boldrini’nin sağındaki koltuğa oturdu. Mattarella, yemin metnini okuduktan sonra Meclis Başkanı Boldrini ile yer değiştirerek ortadaki koltuğa geçti.

"SORUMLULUĞUNU HİSSEDİYORUM"

Milletvekillerinin uzun süre ayakta alkışladığı Mattarella, cumhurbaşkanı olarak yaptığı ilk konuşmasında, selefleri Carlo Azegli Ciampi ve Giorgio Napolitano’ya teşekkür ettikten sonra "Bana verilen bu görevin sorumluluğunu dolu dolu hissediyorum" dedi.

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella yemin etti

"TARAFSIZ OLACAĞIM"

Mattarella, "Cumhurbaşkanı, hakem gibidir ve anayasanın garantörüdür. Etkindir. Hakemler kuralları zamanında uygulamakla yükümlüdürler. Hakem, tarafsız olmalıdır, öyle de olacak" diyerek, cumhurbaşkanlığı boyunca tarafsız olacağını vurguladı. 73 yaşındaki yeni cumhurbaşkanı, diğer siyasi aktörlerin de kendisine yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA DEVİR TESLİM

Meclisteki yemin törenin ardından Mattarella, başkent Roma'nın merkezindeki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.
Saygı duruşu sırasında İtalyan akrobasi jetleri "Freccetricolori", anıtın üzerinden İtalya bayrağının yeşil-beyaz-kırmızı renklerinde duman püskürterek gösteri yaptı.

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella yemin etti

GÖREVİ TESLİM ALDI

Törenin ardından atlı muhafız birliğinin eşliğinde cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’ye giriş yapan Sergio Mattarella, selefi Giorgio Napolitano’nun 14 Ocak’taki istifasından sonra cumhurbaşkanlığına vekalet eden Senato Başkanı Pietro Grasso’dan görevi teslim aldı.

21 PARE TOP ATIŞI

Mattarella, İtalyan devletinin zirvesinin bir araya geldiği törende yaptığı konuşmada da selefi Napolitano'nun ülkenin geçtiği zor dönemde kişisel fedakarlık yaparak ikinci kez bu görevi üstlendiğini ve 9 yıl görev yaptığını anımsatarak kendisine teşekkür etti. 12. Cumhurbaşkanı, kendisiyle başlayan yeni dönemde devletle halkı yeniden yakınlaştırmak gerektiğini ifade etti. Bu arada, Mattarella için Roma'nın Gianicolo tepesinde de 21 pare top atışı yapıldı.

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella yemin etti

2 LİDER TÖRENDE YOKTU

Mattarella’nın adaylığına karşı çıkan merkez sağın lideri Silvio Berlusconi, törende hazır bulunurken muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nin lideri Beppe Grillo ile Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini cumhurbaşkanlığı sarayındaki devir-teslim törenine katılmadı.

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella yemin etti

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella yemin etti