İtalya'da 418 rahip, çocuklara cinsel istismar ile suçlanıyor
AA

İtalya'da Katolik Kilisesi'nin cinsel istismar olaylarıyla mücadelede öne çıkan derneklerden İstismar Mağdurları Ağı (Rete L'Abuso) ve dünya genelinde faaliyet gösteren ECA Global (Rahiplerin İstismarına Son) isimli sivil toplum kuruluşları İtalya'daki kiliselerde cinsel taciz vakalarına ilişkin mağdurlara dayanan ilk ortak raporunu açıkladı.

İstismar Mağdurları Ağı ve ECA'nın son 13 yılda ülke genelinde topladığı veriler ışığında hazırlanan raporun, herhangi bir sayı sağlama amacından ziyade İtalya'daki "pedofil rahipler" sorununun ne boyutta olduğunu ortaya koyma hedefinde olduğu belirtildi.

Ülke genelinde 418 pedofil rahip tespit edildi

İtalyan Katolik Kilisesi'nin bölgelerine göre isimsiz olarak bildirilen, ihbar edilen ve mahkumiyet alanlardan derlenenler olmak üzere ülke genelinde toplamda 418 pedofil rahip mevcut. Bunlar arasında 69 pedofil rahip ile kuzeydeki Lombardiya bölgesi ilk sırada bulunuyor. Söz konusu 418 rahipten son 13 yılda sadece 164'ü hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olduğu da raporda yer aldı.

İtalyan yargısı, şikayetlere ilgisiz

İtalyan yargısının bu konuda ilgili olmadığını ve gereken takibi yapmadığı da savunuldu.

İstismar Mağdurları Ağı Başkanı Francesco Zanardi, bahsi geçen hadiselerle bağlantılı kişilerin isimlerinin eklenmesiyle raporun, adli makamlara ve kolluk kuvvetlerine de gönderileceğini duyurdu.

İtalya'da başta İstismar Mağdurları Ağı olmak üzere bu konuya duyarlı pek çok sivil toplum kuruluşu, ülkenin bu konuyla yüzleşemediğini belirtiyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)