Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah hayatını kaybetti
AA & Ensonhaber

Geçtiğimiz temmuz ayında başarılı bir ameliyat geçirdiği belirtilen Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'tan ölüm haberi geldi.

Kuveyt devlet televizyonu, Es-Sabah'ın 91 yaşında hayatını kaybettiğini bildirdi.

Söz konusu yayın platformunun, program akışını yarıda keserek, Kur'an-ı Kerim'den ayetlere yer verdiği belirtildi.

İSRAİL İLE NORMALLEŞMEYE KARŞI ÇIKTI

ABD öncülüğünde İsrail ile normalleşmeye imza atan Körfez ülkelerinin aksine, Kuveyt yönetimi, bu anlaşmaların karşısındaki duruşuyla biliniyor.

İSRAİL UÇAKLARINA İZİN VERMEDİ

Geçtiğimiz haftalarda Kuveyt basınında yer alan haberlerde, ülke yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri’ne İsrail’den gelen uçakların, Kuveyt hava sahasını kullanılmasına izin verilmeyeceği ifade edilmişti.

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah hayatını kaybetti

TEDAVİ İÇİN ABD'YE GİTTİ

Kuveyt Emiri, temmuz ayında rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olduğu ülkesinden tedavisinin tamamlanması için ABD'ye gitmişti.

2006'dan bu yana Kuveyt'i yöneten Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, 50 yılı aşkın süredir ülkesinin dış politikasına yön veriyordu.

Kuveyt Başbakanı Sabah el-Halid el-Sabah, 14 Eylül'de kabinesini Emir'in sağlık durumunun iyi olduğu yönünde bilgilendirmişti.

ES-SABAH KİMDİR

1929 doğumlu Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, modern Kuveyt’in dış politikasının mimarı olarak kabul ediliyor.

Şeyh Sabah, 1963 ile 2003 yılları arasında, yaklaşık 40 yıl Kuveyt Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Cabir el-Sabah'ın ölümünden sonra Ocak 2006'da Kuveyt Emiri oldu.

Emir, 2007 yılında ABD'de idrar yolu ameliyatı geçirdi. Ağustos 2019'da, Şeyh Sabah'ın hastaneye kaldırılmasını gerektiren ve belirtilmeyen bir tıbbi "aksaklık” yaşadığı ifade edildi.

Temmuz 2020'de Kuveyt'teki ameliyattan sonra tedavi için ABD'ye gitti. Şeyh Sabah, Eylül 2020'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

İsrail, BAE ve Bahreyn arasında anlaşma imzalandı ViDEO

.

YENİ EMİR BELLİ OLDU

Öte yandan gelen bir son dakika bilgisine göre Kuveyt'in yeni emirinin belli olduğu açıklandı.

Kuveyt Bakanlar Kurulu, Veliaht Prens Şeyh Nevvaf el- Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın ülkenin yeni emiri olduğunu duyurdu.