Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine tepkiler
AA

s

Yonhap ajansına göre, Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong, Kuzey Kore'de şiddetli depremin meydana gelmesinden sonra düzenlenen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine tepkiler

Güney Kore'nin denemeyi şiddetle kınadığını dile getiren Chung, "Devlet Başkanı Moon Jae-in, ülkesinin Kuzey Kore'nin nükleer ve füze teknolojisini geliştirmeyi sürdürmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi." dedi.

Güney Kore Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada da ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ve Güney Koreli mevkidaşı Chung Eui-yong'un, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediğini açıklamasından sonra telefonda 20 dakika görüştüğü kaydedildi.

Kuzey Kore'de depremler oluyor haberi

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine tepkiler

ÇİN'DEN KINAMA

Çin de Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin, Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun karşı çıkmasına rağmen nükleer deneme yapmasına kesinlikle karşı olduğu ve bunu şiddetle kınadığı belirtildi.

Trump ve Abe Kuzey Kore'ye karşı birlik mesajı verdi haberi

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine tepkiler

Kuzey Kore'ye "uluslararası toplumun Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması iradesine uyma çağrısı"nın hatırlatıldığı açıklamada, Pyongyang yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına saygı duymaya, bölgedeki durumun kötüleşmesini durdurmaya, sorunun diyalog ve müzakere ile çözüleceği yönteme geri dönmeye davet edildi.

Çin'in ve uluslararası toplumun iradesinin, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması, nükleer silahların yaygınlaşmasının önlenmesi ile kuzeydoğu Asya'nın barış ve istikrarının korunması yönünde olduğu kaydedilen açıklamada, Çin'in BMGK'nın Pyongyang yönetimine yönelik kararlarını tamamen uygulayacağı da ifade edildi.

RUSYA: CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzeleri için patlayıcı araç denemeleri nedeniyle duyduğu endişeyi dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "3 Eylül'de Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzeleri için patlayıcı araç denemesi nedeniyle ciddi endişe duyuyoruz." denildi.

Dışişleri Bakanlığı, bu eylemler ile Kuzey Kore'nin birkez daha BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ve uluslararası kuralları ihlal ettiğini belirtti.

DONALD TRDUMP'TAN İLK TEPKİ

ABD Başkanı Donald Trump da Kuzey Kore'nin depreme yol açan Hidrojen Bombası denemesine tepki gösterdi. Daha önceki olaylarda da yaptığı gibi yine sosyal medyayı tepki göstermek için kullanan Trump, "Kuzey Kore önemli bir Nükleer Test gerçekleştirdi. Sözleri ve eylemleri Birleşik Devletler için çok düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor..." açıklamasını yaptı.

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine tepkiler

Kuzey Kore: Hidrojen bombası geliştirdik haberi

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine tepkiler

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)