Mısır ile Almanya, Berlin Konferansı’ndaki kararların uygulanması konusunda anlaştı
AA

Alman Bakan Baerbock resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Mısır’a geldi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Bakan Annalena Baerbock’u makamında kabul etti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Almanya’nın Kahire Büyükelçisi Frank Hartmann da toplantıda hazır bulundu.

LİBYA VE FİLİSTİN GÖRÜŞÜLDÜ

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamaya göre görüşmede, başta Libya’daki son gelişmeler ve Filistin meselesi olmak üzere ortak öneme sahip bölgesel meseleler masaya yatırıldı.

Mısır ile Almanya, Berlin Konferansı’ndaki kararların uygulanması konusunda anlaştı

KAHİRE-BERLİN İLİŞKİLERİNE VURGU

Görüşmede, Kahire ve Berlin’in mevcut ilişkilerinin önemli olduğuna vurgu yapan Sisi’nin iki ülke arasındaki iş birliğinin her alanda geliştirilmesi yönündeki arzusunu dile getirdiği kaydedildi.

Almanyalı Bakan Baerbock da ülkesinin Mısır ile mevcut ilişkileri takdir ettiğini, Mısır’ın Orta Doğu ve Afrika’da istikrarın sağlanmasında etkili bir rol üstlendiğini aktardı.

Ayrıca tarafların, Libya’da istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanması için Berlin Konferansı’nda alınan kararların uygulanması için iş birliği yapılması konusunda mutabık kaldıkları bilgisine yer verildi.

LİBYA'DAKİ SON GELİŞMELER

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun 24 Aralık 2021'de yapmaya karar verdiği devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri, hukuki sorunlar sebebiyle yapılamamıştı.

Ülkenin doğusundaki milletvekilleri ve batısındaki bazı siyasi aktörler, 24 Aralık tarihi itibarıyla Ulusal Birlik Hükümeti'nin görevinin sona erdiğini iddia ediyor. Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi, 10 Şubat'ta yaptığı oturumda eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı başbakan olarak seçmişti. Tobruk kentinde gerçekleşen oturumda, doğudaki milletvekilleri hazır bulunurken Libya'nın batısındaki temsilcilerin çoğu katılmamıştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Temsilciler Meclisi'nin Başağa’yı başbakan olarak seçmesinden memnuniyet duyulduğu belirtilmişti.

Mısır ile Almanya, Berlin Konferansı’ndaki kararların uygulanması konusunda anlaştı

'GEÇMİŞ ÇATIŞMALARI GERİDE BIRAK ÇAĞRISI'

Berlin Konferansı Konferansın 23 Haziran 2021’de düzenlenen son toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, Libyalı taraflara "yeni bir sayfa açma ve geçmişteki çatışmaları geride bırakma" çağrısı yapılmış ve paralı askerlerin ülkeden çıkarılması gibi önemli kararlar alınmıştı. Bildirgede ayrıca, "tüm Libyalı taraflara, daha fazla gecikme olmaksızın ateşkes anlaşmasını tam olarak uygulama, BM'ye üye tüm devletlere de anlaşmanın tam olarak uygulanmasına saygı duyma ve destekleme" çağrısı yapılmıştı.

İlki 19 Ocak 2020'de düzenlenen Libya konulu Berlin Konferansı'nın ikinci oturumu ise 23 Haziran 2021 tarihinde düzenlenmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)