Netanyahu: Gazze'ye kara harekatına hazırız
ensonhaber.com

Hamas'ın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla İsrail'e yönelik başlattığı sızma harekatı sonrası, İsrail'in Gazze'ye saldırıları 19. gününde de sürüyor.

Gazze'de can kaybı 6 bini geçti

İsrail'in günlerdir süren saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 6 bin 546'ya, yaralıların ise 17 bin 439'a yükseldiği açıklandı.

Saldırılarda ölenlerin arasında bin 584 kadın ve 2 bin 704 çocuk var.

Son 24 saatte de 755 Filistinli yaşamını yitirdi.

Netanyahu: "Saldırının zamanlaması belirlendi"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kara harekatı hazırlıklarının bittiğini belirterek, şunları söyledi:

Ne zaman ve nasıl olacağına ilişkin herhangi bir detay vermeyeceğim. Hesaba kattığımız değerlendirmelere ilişkin de detay vermeyeceğim. Bu değerlendirmelerin çoğu İsrail kamuoyu tarafından bilinmiyor ve bu iyi bir şey. Rehinelerin evlerine dönmesi için mümkün olan her şeyi yapıyoruz. Saldırının zamanlaması uzlaşma ile belirlendi.

"Vatandaşlarımıza da silah dağıtıyoruz"

İsrail'e "yurt dışından silahlar gelmekte" olduğunu kaydeden Netanyahu, bunu daha fazla silahlanma ile sürdüreceklerini vurgulayarak, "Vatandaşları silah kullanmaya teşvik ediyoruz ancak bunu kontrollü bir şekilde yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Savaştan sonra ben de hesap vereceğim"

Çatışmaların devam ettiği 19. günde kameralar karşısına geçen Netanyahu, kendisi de dahil olmak üzere herkesin 7 Ekim’de yaşanan istihbarat sorunuyla ilgili hesap vermek zorunda olacağını kaydederek şunları söyledi:

7 Ekim tarihimiz açısından çok karanlık ve kara bir gündü. Güneyimizde Gazze sınırımızda yaşananları araştıracağız ve ben dahil herkesin cevap vermesi gerekecek. Ancak bütün bunlar savaştan sonra gerçekleşecek.

"Gazze’deki siviller güneye ilerlemeli"

Netanyahu, "Gazze’deki siviller güneye ilerlemeli" çağrısını da yineledi.

Hamas saldırılarında hayatını kaybedenler için günlerce yas ilan edileceğini belirten Netanyahu, siyasi endişeler olmadan “zafere ulaşmak için çalıştıklarını” söyledi.

"Hamas'a karşı 'Yeşaya kehanetini' göreceğiz"

Konuşmasının sonunda İsraillilere seslenen Netanyahu, Hamas'a karşı Tevrat’ın "Yeşaya" kitabındaki “kehaneti” göreceklerini öne sürerek, şunları söyledi:

Artık tek bir amaç için bir araya gelmenin zamanıdır; Zafere ulaşmak için hızla ilerlemek. Ortak gücümüz ile haklılığımıza ve Yahudi halkının ebediliğine olan derin inancımızla Hamas'a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz. ‘Ülkenden şiddet, sınır boylarından soygun ve yıkım haberleri duyulmayacak artık. Surlarına kurtuluş, kapılarına Övgü adını vereceksin’(Yeşaya 60:18).

İsrail ordusu: "Gazze'nin çevresindeki Yahudi yerleşimlerine saldırı olabilir"

İsrail ordusu, Filistinlilerin Gazze Şeridi'ni çevreleyen Yahudi yerleşim birimlerine yönelik "geniş çaplı" saldırı yapabileceği konusunda uyardı.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrail ordusuna bağlı İç Cephe Komutanlığı, Gazze Şeridi'ni çevreleyen yerleşim birimleri sakinlerine yönelik geniş çaplı bir saldırı" olabileceği konusunda "olağandışı bir uyarı" yayınladı.

Gazze Şeridi'ni çevreleyen yerleşim yerlerinin sakinlerine bir sonraki duyuruya kadar barınakların yakınında kalmaları talimatının verildiği uyarıda, temel zorunluluklar dışında dışarıda kalmaktan ve hareket etmekten kaçınılması istendi.

Ordunun uyarısında olası saldırının niteliği veya nasıl olacağı konusunda herhangi bir ayrıntıya yer verilmedi.