AA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Özbekistan'a resmi ziyaret düzenledi.

Macron, Özbekistan’ın tarihi Semerkant şehrinde temaslarda bulundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Fransız mevkidaşıyla bir araya geldi.

30 yıl sonra ilk ziyaret

Görüşmede Mirziyoyev, Fransa Cumhurbaşkanı'nın son 30 yılda Özbekistan'a yaptığı ilk ziyaretinin tarihi önem taşıdığını kaydederek bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri bir üst düzeye çıkaracağını dile getirdi.

Mirziyoyev ve Macron, görüşmelerin ardından Özbekistan ile Fransa arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkartılmasını öngören ortak bildiriyi imzaladı.

Ayrıca iki ülke arasında finans, altyapı, eğitim, kültür ve diğer alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin 8 anlaşma imzalandı.

Daha sonra Mirziyoyev, Macron ile Özbek-Fransız İş Forumu’na katıldı.

"İlişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltmeyi planlıyoruz"

Mirziyoyev, burada yaptığı konuşmasında, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik ve yatırım alanlarındaki işbirliğinde olumlu ivmenin gözlemlendiğini ve son dönemde ikili ticaret hacminin üç kat arttığını belirtti.

Doğrudan ticari ilişkilerin ve endüstriyel işbirliğinin daha da geliştirilmesinin iki ülkenin uzun vadeli çıkarına olduğunu vurgulayan Mirziyoyev, şöyle dedi:

İşbirliğimizde yeni bir dönemin başladığını vurgulamak isterim. Gelecekte karşılıklı ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltmeyi planlıyoruz.

Mirziyoyev, Özbek-Fransız Ticaret Odası'nın kurulmasına ilişkin forumda varılan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirterek Business France Ajansı'nın Taşkent'te bir ofis açma planını da desteklediklerini söyledi.

"Reformlarımız artık geri dönülemez hale geldi"

Fransa hükümeti ve önde gelen Fransız şirket ve finans kuruluşlarının Özbekistan'daki reform programını aktif olarak desteklemeye devam etmesinin önemini vurgulayan Mirziyoyev, şöyle konuştu:

Kesin olarak şunu söyleyebilirim; reformlarımız artık geri dönülemez hale geldi. Asıl amacımız güçlü sivil toplum kurumları, modern altyapı ve güçlü sanayiye sahip demokratik bir devlet inşa etmektir.

"Özbekistan'da çalışacak Fransız ortaklarımıza kapılarımız açık"

Mirziyoyev, yeşil enerji, stratejik ham madde, endüstriyel ürünler, su kaynakları, tarım ve gıda güvenliği konularında iki ülke arasında işbirliklerinin geliştirilmesinin önemine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Özbekistan'da çalışacak Fransız ortaklarımıza kapılarımızın her zaman açık olduğunu, her türlü ortak projenizi desteklemeye her zaman hazır olduğumuzu vurgulamak isterim.

Fransa’nın önde gelen şirketleriyle görüştü

Daha sonra Mirziyoyev, Fransa’nın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelerek işbirliği konularını ele aldı.

Temaslarda bulunmak üzere dün akşam Semerkant’a gelen Macron, Mirziyoyev ile UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Registan Meydanı’nı ve Baki Şehir Külliyesi'ni gezdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)