Politico: AB, Ukrayna'yı borç krizine sürüklüyor
ensonhaber.com

Batılı ülkeler, Rus güçlerine karşı Ukrayna'ya askeri teçhizat göndermekle kalmıyor, para desteği de sağlıyor.

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'ya bu yıl 18 milyar euro destek sağlamayı planlıyor. Bu miktarın 3 milyar euroluk kısmı Kiev'e gönderildi.

"Kiev, krize doğru itiliyor" yorumu

Politico dergisi, AB'nin bu şekilde Ukrayna'yı borç krizine sürüklediğine dikkati çekti.

Analizde, Avrupalı liderlerin, 2023'te Ukrayna'ya verecekleri 18 milyar euroluk krediyi ülkenin makro-finansal istikrarını sürdürmek için bir araç olarak ilan etmekten çekinmediği belirtildi.

"Bazen Brüksel'de cehalet gerçekten mutluluktur"

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e göre bu tür bir yardımın, Brüksel'in "Ukrayna'yı ellerinden geldiğince desteklemeye kararlı olduğunu" gösterdiği anımsatıldı.

Kredi konusunda alınan karar eleştirilerek şöyle denildi:

Cesur ve ekonomik olarak harap olmuş Ukrayna'nın yaklaşan barışı kazanmak için borç anlaşmasına ve kredilerden çok hibelere ihtiyacı var. Bazen Brüksel'de cehalet gerçekten mutluluktur. Kiev'in savaş sonrası toparlanma konusunda gerçekçi bir şansı olacaksa, bu anlaşma önemli ölçüde borcun yeniden yapılandırılmasını ve on milyarlarca euroluk geri ödenmeyen hibe transferini içermeli.

Politico: Ekonomik felakete yol açar

Ukrayna'nın, 2022'de yüzde 26 enflasyon oranı, yüzde 25 faiz oranları ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYİH) üçte bir düşüşle mevcut geleneksel ekonomi politikasının sınırlarına ulaştığı kaydedildi:

Kiev, yakında günlük kamu hizmetlerini finanse etmek için matbaa makinesine başvurmak zorunda kalacak. Almanların, Hollandalıların ve diğerlerinin Avrupa'ya sık sık hatırlatmaktan hoşlandıkları gibi, bu ekonomik felakete yol açar. Ukrayna, halihazırda uluslararası yatırımcılar tarafından tutulan 20 milyar euroya varan borcunun ödemelerini 2024 yılına kadar erteledi.

"AB, Ukrayna'dan borçlanmaya devam etmesini istiyor"

Kiev yönetiminin borç silmeye ihtiyaç duyduğu, "ne yazık ki AB'nin ise Ukrayna'dan yalnızca borçlanmaya devam etmesini istediği" aktarıldı.

Brüksel yönetimine tavsiyelerde bulunulan analizde, AB'den alınan 18 milyar euroluk kredinin 2033'ten başlayarak eninde sonunda geri ödenmesi gerekeceği, krediler neredeyse sıfır faizli olsa bile, bu durumun Ukrayna'nın savaştan hızlı bir şekilde çıkma potansiyelini azaltacağının altı çizildi.

"ABD, geri ödemesiz hibe sağladı"

Avrupa'da “Ukrayna için Marshall Planı” hakkında kullanılan "gösterişli dile" rağmen, dikkat çekici bir şekilde ABD'nin Ukrayna'ya şimdiden 13 milyar doların üzerinde geri ödenmez hibe sağladığı vurgulandı:

2023'te 14,5 milyar dolar daha ödenecek. ABD'nin bu yardımı, askeri destek için harcadığı on milyarlarca dolara ek.