Polonya, İkinci Dünya Savaşı için Almanya'dan tazminat istedi

İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasının 83. yılı dolayısıyla Polonya'da anma törenleri düzenleniyor.

Bu kapsamda Polonya’nın 1 Eylül 1939’da Nazi Almanya’sı tarafından işgalinin yıldönümü münasebetiyle ‘Savaş Kayıpları Raporu’ sunuldu.

Raporun sunulduğu programda konuşan eski başbakan ve hükümetteki partinin lideri Jaroslaw Kaczynski'nin, Almanya’nın tazminat ödemesi gerektiğini vurguladı.

1.3 trilyon dolar tazminat talebi

Polonya Savaş Kayıpları Enstitüsü'nün hazırladığı ve işgalin yıldönümü sebebiyle sunulan rapora göre, Nazi Almayasının işgali sırasında ülkenin 1.3 trilyon dolar kayıp yaşadığı vurgulandı.

Hükümet Sözcüsü Piotr Müller sosyal medyadan yaptığı açıklamada “5 milyondan fazla Polonya vatandaşı hayatını kaybetti. Polonya gelişme için büyük fırsatları kaybetti. Uzmanlar, kayıpların 6,2 trilyon Polonya Zlotisi (1.3 trilyon dolar) üzerinde olduğunu tahmin ediyor. Bu kayıplar hiçbir zaman telafi edilmedi” ifadelerini kullandı.

Polonya, İkinci Dünya Savaşı için Almanya'dan tazminat istedi

"Kurbanlar adalet talep ediyor"

Raporun sunumuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki “Alman saldırganlığının kurbanları adalet talep ediyor. Bu nedenle Savaş Kayıpları Raporunu sunuyoruz. Bu sadece geçmişin çözümü değil, her şeyden önce Polonya'nın geleceğini sakat bırakmanın telafisi” dedi.

Polonya, İkinci Dünya Savaşı için Almanya'dan tazminat istedi

Yunanistan da tazminat istemişti

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Çipras döneminde Birinci ve İkinci Dünya ülkelerinde yaşanan savaşlarındaki işgallere karşılık, savaş tazminatı talebiyle Almanya'ya sözlü nota vermişti.

Notada, Almanya'dan, "Yunan halkı için büyük öneme sahip maddi ve manevi bu mesele için" müzakerelere başlanılması talep edilmişti.

Birinci ve İkinci Dünya savaşlarındaki işgallerde Yunan halkının büyük zarar ve kayıplar yaşadığı belirtilen ve Alman Dışişlerine iletilen notada, "Taleplerimiz, kurbanlar, kurbanların nesilleri için Alman işgali, faizsiz işgal kredisinin geri ödenmesi, yağmalanmış ve yasa dışı yollarla yerinden alınmış arkeolojik ve kültür hazinelerinin iadesini içermektedir" ifadelerine yer verildi.

Polonya işgalin yıldönümünde tazminat istedi -1

300 milyar euroluk tazminat

Yunan Meclisi, nisan ayında görüştüğü Almanya'dan savaş tazminatı talep edilmesine yönelik önergeyi onaylamıştı.

Buna göre Yunanistan, hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat, verilen maddi zarar ve Merkez Bankasından Naziler tarafından zorla alınan faizsiz işgal kredisi dahil Almanya'dan yaklaşık 300 milyar euro talep ediyor. Ayrıca, işgal döneminde ülkeden götürülen tarihi eserler de geri isteniyor.

Alman tarafı ise 1960'da 115 milyon Alman markı ödeme yapıldığını belirterek, üzerinden 70 yıldan fazla süre geçen savaş için yeni bir tazminat ödemeyi reddediyor.

Polonya işgalin yıldönümünde tazminat istedi -2