Putin'den Kırım itirafı

Putin'den Kırım itirafı

Rus Devlet Televizyonu'nun Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının birinci yılı nedeniyle yayınlayacağı belgeselin Pazar günü tanıtım videosu yayınlandı.

Videoda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Kırım itirafı geldi. Putin, Kırım'ın ilhakının referandumdan haftalar önce planlandığını ilk kez itiraf etti.

"EMRİ BEN VERDİM"

Tanıtımı yayınlanan belgeselde Putin, Ukrayna devrik lideri Viktor Yanukoviç'in kurtarılması ve Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için çalışmaların başlatılması emrini verdiğini söylüyor. Putin'in bu emirleri verdiği tarih 22 Şubat’ı 23 Şubat’a bağlayan gece olarak kaydedildi.

"ÇALIŞMAYA BAŞLAMAYA MECBUR KALDIK"

Putin görüntülerde, "Özel kuvvetlerimizin liderlerini ve Kremlin'deki savunma bakanını davet ettim ve onlara tasfiye edilmiş olacak Ukrayna Devlet Başkanı'nın (Viktor Yanukoviç) hayatını kurtarma görevini ben verdim. Toplantıyı sabah yedi sıralarında bitirdik. Giderken çalışma arkadaşlarıma, Kırım'ı Rusya'ya geri getirmek için çalışmaya başlamaya mecbur kaldık dedim" diye konuştu.

Putin, dört gün sonra, 27 Şubat'ta, silahlı kişilerin Kırım'daki yerel parlamento ve yerel yönetim binalarını ele geçirdiğini ve Rusya bayraklarını çektiğini söyledi.  Kırım 18 Mart'ta Rusya'ya bağlanmıştı.