Rusya: Ukrayna'yı işgal iddiaları provokasyondan ibaret
ensonhaber.com

Batı, ısrarla Ukrayna'nın işgal edileceği yönündeki iddiaları yüksek sesle dile getirmeye devam ediyor.

Son olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Rusya, 1945'ten bu yana Avrupa'daki en büyük savaşı planlıyor." görüşünü öne sürmüştü.

"PUTİN TARİHLERE KULAK ASMIYOR"

Kremlin'den yapılan açıklamada, iddialar bir kez daha sert bir dille reddedildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in söylentiler karşısındaki tavrını aktaran Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tarihlere kulak asmıyor." dedi.

"PROVOKASYONDAN İBARET"

Peskov, ortaya atılan tarihlerin provokasyondan ibaret olduğunu ve Batı'nın gerginliği tırmandırmayı amaçladığını söyledi ve ekledi:

"Rusya tarihi boyunca hiç kimseye saldırmamıştır. Rusya, 'savaş' kelimesini kullanmak isteyecek son ülkedir. Gerginlik had safhaya çıktığında, Donbas’taki temas hattında olduğu gibi, her türlü kıvılcım, her türlü beklenmedik olay veya planlı küçük bir provokasyon geri dönülemez sonuçlara yol açabilir."

"ÖNEMLİ BİR KARŞITLIK VAR"

Rusya lideri Putin'in batılı ülkelerin liderleriyle yaptığı görüşmeler ile Batı medyasında yayınlanan bilgiler arasında farklılıklar olduğunu belirten Peskov, "Aslında bu ülkelerin medyasında ortaya çıkan histeri ile müzakerelerin doğası arasında önemli bir karşıtlık var. 'Elimizdeki verilere göre saldırgan planlar mevcut' şeklinde iddialar geliyor. Ancak çok çok diplomatik bir dille. Devlet Başkanı Putin de tüm bu soruları en yapıcı şekilde yanıtlıyor." şeklinde konuştu.

Rusya: Ukrayna'yı işgal iddiaları provokasyondan ibaret

"UKRAYNA'YA SİLAH SEVKİYATI YAPILIYOR"

Sözcü Peskov, Batılı ülkeler ve NATO’nun öne sürdüğü iddialar ile Ukrayna’nın Donbas’ı işgale teşvik ettiğini iddia ederek, "NATO, ABD ve İngiltere’den Ukrayna’ya sürekli silah ve mühimmat sevkiyatı yapılıyor. Ortak siyasi ve diplomatik bir çatı oluşturdular ve sürekli Rusya’ya yaptırım tehditleri sunuyorlar.

Tüm bunlar Ukrayna’yı Donbas sorununu güç kullanarak çözmeye teşvik etmiyor mu? Bu teorilerden biri. Ancak her gün veya günde birkaç kez yapılan absürt iddialar başka nasıl açıklanır bilmiyorum." dedi.

DONBAS İDDİASI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in, Donbas'taki çatışmalara karşı Minsk Anlaşmasını uygulamak istemediğini savunan Peskov, "Zelenskiy’in tüm açıklamalarını toplu olarak ele alırsak bunu yapmayacaktır." ifadesini kullandı.

Rusya: Ukrayna'yı işgal iddiaları provokasyondan ibaret

RUSYA VE BELARUS ORTAK TATBİKATI UZATIYOR

Öte yandan 10 Şubat'ta başlatılan "Müttefik Kararlılığı-2022" ortak askeri tatbikatı için kritik bir karar alındı.

Rusya ve Belarus'un ortak düzenlediği tatbikatın 20 Şubat'ta tamamlanması öngörülüyordu. Ancak Belarus'tan gelen açıklamalar, askeri manevraların devam edeceğini söylüyor.

Kararı duyuran Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, kararın, "Rusya ve Belarus'un dış sınırlarına yakın yerlerde askeri faaliyetlerin artması ve Donbas'ta yükselen tansiyon" nedeniyle alındığını duyurdu.

Rusya: Ukrayna'yı işgal iddiaları provokasyondan ibaret

NATO'NUN 30 BİN ASKER İDDİASI

NATO, Rusya'nın Belarus'ta yaklaşık 30 bin askerinin bulunduğunu ve bunları Ukrayna'ya saldırmak için işgal gücünün bir parçası olarak kullanabileceğini iddia ediyor. Moskova ise böyle bir niyeti olmadığını belirtiyor.

JOHNSON: YAPTIRIMLAR YETERLİ OLMAYABİLİR

İngiltere Başbakanı Johnson, Rus ordusunun işgal girişimi planlarını dile getirirken, yaptırımların "irrasyonel bir aktörü caydırmak için yeterli olmayabileceğini ve şu anda Vladimir Putin'in muhtemelen mantıksız düşündüğünü" kaydetti.

Rusya: Ukrayna'yı işgal iddiaları provokasyondan ibaret

BIDEN: RUSYA HER AN SALDIRABİLİR

Batı'da savaş kaygıları yükselirken, ABD Başkanı Joe Biden, günün ilerleyen saatlerinde krizi ele almak için üst düzey danışmanlarıyla toplantı yapacak.

Biden, dün yaptığı açıklamada, Kremlin'in bazı birliklerin askeri tatbikatlardan sonra üslerine geri döneceğine dair verdiği güvencelere rağmen Rusya'nın "her an" bir saldırı başlatabileceğine inandığını söylemişti.

Rusya: Ukrayna'yı işgal iddiaları provokasyondan ibaret

Rus bombardıman uçakları, Belarus semalarında tatbikat yaptı ViDEO