Rusya'dan AB'ye vize tepkisi: Gülünç bir karar

Avrupa Birliği (AB), Rusya ile 2007'de yapılan vize kolaylığı anlaşmasını askıya almaya karar verdi.

Karar, Moskova'da tepkiyle karşılandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bu Ruslar için kötü, çünkü vize almak muhtemelen daha uzun ve daha zor olacak." dedi.

"Bir dizi saçmalıktaki başka bir gülünç karar"

Gazetecilere açıklama yapan Peskov, "Bu adım, devam eden bir dizi saçmalıktaki başka bir gülünç karardır.” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da AB’nin, Rusya ile vize kolaylığı anlaşmasını askıya alacağını duyurmasına tepki gösterdi.

Zaharova: Rus toplumunu bölme girişimleri görüyoruz

Rus karşıtı AB ülkelerinin, Rus vatandaşlarını kendi devletlerinin bağımsız dış politikasını destekledikleri için “cezalandırmaya” karar verdiklerini belirten Zaharova, bu girişimin arkasında, başka bir ülkenin içişlerine açık bir müdahaleden başka bir şey olarak değerlendirilemeyecek olan Rus toplumunu bölme girişimleri görüldüğünü ifade etti.

Rusya'dan AB'ye vize tepkisi: Gülünç bir karar

"Misilleme hakkımızı saklı tutuyoruz"

Bu şekilde AB’nin, politikalarının gerçek hedeflerini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Zaharova, “AB'nin yaptırım politikasının sıradan Rus vatandaşlarına yönelik olmadığına dair son yıllarda yapılan açıklamaların gerçeklikle hiçbir ilgisi olmadığı artık herkes tarafından aşikar.

İnsanlar arasındaki mantıksız, ‘köprüleri yakma’ politikasında AB gibi olmayacağız, ama aynı zamanda vatandaşlarımızın çıkarlarını korumak ve kendi ulusal güvenliğimizi sağlamak için misilleme yapma hakkımızı saklı tutuyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya'dan AB'ye vize tepkisi: Gülünç bir karar

"Avrupa, Gazprom'un çalışmasını engelledi"

Öte yandan Kuzey Akım doğalgaz boru hattıyla ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle Avrupa’yı suçlayan Peskov, "Gazprom, yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır ve istekli. Ancak mevcut durumda, Avrupa tarafı Gazprom'un çalışmasını engelleyen yasal ve teknolojik engeller koydu." şeklinde konuştu.

AA'nın haberine göre, Gazprom’la iş yapan taraflara sağduyu çağrısında bulunan Peskov, şöyle konuştu:

"Bu bir kriz senaryosu. Gazprom’la iş yapan taraflara karşı sağduyu çağrısında bulunmak istiyorum, ancak şu ana kadar sadece ciddi bir sağduyu eksikliğine sahip oldukları sonucuna varabiliriz."