Sahra çölünde 92 kişi susuzluktan hayatını kaybetti

Sahra çölünde 92 kişi susuzluktan hayatını kaybetti

Hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun kadınlardan ve çocuklardan oluştuğu ve 92 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, grup eylül ayının sonlarında yola koyulmuştu.

ÇÖLÜ GEÇİP AVRUPA'YA GİDECEKLERDİ

Son dönemde Akdeniz'de kaçak göçmen teknelerinin batmasıyla yaşanan mülteci trajedilerinin son adresi Sahra Çölü oldu. Dünyanın en yoksul ülkelerinden Afrika'nın batısındaki Nijer'de, çölü geçip Cezayir'in Temanrasset bölgesine ulaşmaya çalışırken açlık ve susuzluktan ölen 92 kişinin cansız bedenleri, kurtarma ekipleri tarafından bulundu. Ölenlerin iş ve daha iyi bir yaşam umuduyla Cezayir üzerinden Avrupa'ya gitmek üzere aileleriyle beraber yola koyulan Nijerli Müslüman göçmenler olduğu belirtildi.

EYLÜL SONUNDA YOLA ÇIKMIŞLAR

Kurtarma ekibinden Almoustapha Alhacen, göçmenlerin eylül sonunda 2 araçla Nijer'in Arlit kentinden yola çıktığını, ancak araçlardan birinin bozulması üzerine çölün ortasında kaldıklarını söyledi. Grubun bir bölümü yardım istemek üzere yola devam ederken onların aracı da bozuldu. Yürüyen bir kişinin yakın bir yerleşim yerine ulaşıp durumu bildirmesi üzerine çölde arama başlatan ekipler, göçmenlerin cesetleriyle karşılaştı.

NİJER'LİLER ÖLMEYİ GÖZE ALIYORLAR

Gıda sıkıntısı ve kuraklığın esir aldığı Nijer, Avrupa'ya gitmeye çalışan Afrikalı göçmenlerin en önemli geçiş noktalarından biri. Birleşmiş Milletler verilerine göre, her yıl yaklaşık 80 bin kişi, çöldeki ölümcül koşullara ve aşırı sıcağa rağmen günlerce yürümeyi göze alarak Sahra Çölü üzerinden önce Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. Ancak bu göçmenlerin çoğu Avrupa'ya giremedikleri için Kuzey Afrika'da çok zor koşullarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyor.