Şi Cinping, Vladimir Putin'i Çin'e davet etti

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dün Rusya'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi.

22 Mart'ta temasları sona erecek Şi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Moskova'da kabul edildi. Görüşme, 4,5 saate yakın sürdü.

Putin'e ve Mişustin'e Çin daveti

İki lider, Pekin-Moskova ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna ihtilafını da ele aldı. Putin, Şi'nin barış önerilerini inleyeceklerini söyledi.

Temaslarını sürdüren Şi, Rus mevkidaşını Çin'e davet etti. Putin'in yanı sıra Başbakan Mihail Mişustin de Asya ülkesi için davet aldı.

Şi'nin mesajı: Uygun zamanda bekliyorum

TASS'ın haberine göre, Çin lideri, sunduğu davete ilişkin konuştu:

Dün Başkan Putin'i bu yıl kendisi için uygun bir zamanda Çin'i ziyaret etmeye davet ettim. Çünkü Çin bu yıl Tek Kuşak, Tek Yol çerçevesinde üçüncü uluslararası foruma ev sahipliği yapacak. Başkan Putin önceki iki foruma katılmıştı.

Mişustin kabul etti

Rusya Başbakanı Mişustin'in de yakın ilişkiler kurulması hedefiyle davet edildiği, Mişustin'in bu teklife olumlu yanıt verdiği belirtildi.

"Rusya-Çin ilişkileri özel"

Mişustin, Şi'yi 3. kez devlet başkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik ederek "Tekrar seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretinizi Rusya'ya yapmanız önemli. Bu, yeni bir döneme giren Rusya-Çin ilişkilerinin özel olduğunu gösteriyor." dedi.

200 milyar dolar hedefi

Çin ile ilişkilerin ileride daha da geliştirilmesinden yana olduklarını vurgulayan Mişustin, "Geçen yıl ikili ticaret hacmi, üçte bir oranında artarak 190 milyar dolara yaklaştı. Bu yıl ikili ticaret hacminin sizin ve Putin'in belirlediği hedefe yani 200 milyar dolara ulaşacağından eminim." ifadelerini kullandı.

Tek Kuşak, Tek Yol girişimi

Çin Devlet Başkanı Şi'ye göre "Tek Kuşak, Tek Yol" girişimi, "Çin ve Rusya arasındaki iş birliğinde önemli bir alan" olarak öne çıkıyor.

Söz konusu girişim, daha fazla ülkeyi kapsayan uluslararası ticaret ve yatırım projelerini yoğunlaştırmayı hedefliyor.

Şi Cinping tarafından 2013 yılında ortaya atılan girişime, halihazırda 150'den fazla ülke ve uluslararası kuruluş katıldı.

New York Times: Batı'da endişe arttı

Bu arada New York Times gazetesi, "Putin ve Şi'nin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşıyla kopmayan bağları kutladığını" yazdı.

Haberde, iki liderin, "Rusya'nın Ukrayna'da bir yıldır süren savaşıyla sarsılmayan ortaklık gösterisinde yan yana durdukları" belirtildi ve şöyle denildi:

Resmi bir anlaşma olmasa da jestlerdeki ittifak imgesi, Batı'da Çin'in Rusya'ya verdiği destekte diplomasi ve ekonomiden daha ileri gidebileceği endişesini artırdı.

Kırmızı halıda karşılandı

Putin'in, mevkidaşını "Sevgili dostum, Rusya'ya hoş geldiniz" ifadesiyle karşıladığı, ayrıca Şi Cinping'in kırmızı halı ve askeri bandoyla karşılandığı belirtildi.