Timoşenko'nun kızı: Ukrayna halkı annemi destekliyor

Timoşenko'nun kızı: Ukrayna halkı annemi destekliyor

Yevgeniya Timoşenko, ülkede seçimlerin yapılması ve annesinin de aday olması durumunda halkın annesini tercih edeceğini söyledi.

Timoşenko'nun BBC'nin sorduğu sorulara verdiği cevaplar şöyle:

"YÜZBİNLERCE İNSAN, ANNEM İÇİN ÖZGÜRLÜK İSTEDİ"

BBC: Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski önceki gün, Kiev'deki Maidan'ı (Bağımsızlık Meydanı) dolduranların yeni bir siyasetçi sınıfını, temiz insanları istediklerini hissediyorum. Bu harekete katılanların bir kısmı siyasal yozlaşmanın hakim olduğu devlet düzenine karşı çıkıyor" dedi. Bu görüşe katılıyor musunuz?

Yevgeniya Timoşenko: Kesinlikle. Tam da bu nedenle yüz binlerce kişi annemi karşılamak için Maidan'a geldi. Daha önce de yine yüz binlerce kişi annemin özgürlüğüne kavuşması çağrısında bulunmuştu. Ben ne zaman podyuma çıksam, "Yulya'ya özgürlük!" diye bağırdılar.

"ANNEM ADAY OLURSA HALK ONU DESTEKLEYECEKTİR"

BBC: Anneniz Maidan'da podyuma çıktığında siz de onunla birlikteydiniz. Wall Street Journal gazetesi annenizin konuşmasını meydandan şu şekilde haberleştirdi: "Yulya Timoşenko tüm siyasetçiler adına özür dileyip insanların desteğini hak etmediklerini söylediğinde ve bunu değiştirme sözü verdiğinde, kalabalıktan bazıları annenize hitaben 'Sana inanmıyoruz!' diye bağırdı. Yulya Timoşenko, Maidan'ın desteğine sahip değil." Bu yorum hakkında ne söylemek istersiniz?

Yevgeniya Timoşenko: Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Bence, insanların görüşleri hakkında açık olmalarının gerektiği yeni bir Avrupa sayfası açıyoruz. Bildiğiniz gibi Avrupa'da hiçbir politikacı halkın yüzde 100'ünün hatta yüzde 60'ının desteğine dahi sahip değildir. Elbette, insanların dövülme korkusu olmadan görüşlerini serbest bir şekilde dile getirebildikleri, eleştiriler yapabildikleri, baskı görmedikleri yeni bir döneme giriyoruz.

Annem (Eski Ukrayna lideri) Leonid Kuçma tarafından hapse atıldı. Daha sonra serbest bırakıldı ve Başbakan oldu. Kuçma ona karşı hiçbir suçlamada bulunmadığını, yaşananların "siyasi" olduğunu söylediğinde, annem ondan intikam almaya çalışmadı. Asla intikam peşinde koşmadı.

Bence, gerçekten demokratik seçimler yapılması yolunda bir fırsat çıktığında ve annemin bu seçimlere katılma kararı alması halinde, Ukrayna halkı oyları ile onu seçecek ve destekleyecektir.

Annem hapisten çıktığında, provokasyonlar yapıldı. Bazı insanlar önemli bir figür olduğunu ve bazı muhalif liderlerin rakibi olduğunu bildiklerinden onu itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Annem ise bu kişilerin hepsiyle konuştu ve onlara seslendi. Halka da seslenecek ve onların desteğine sahip olup olmadığını hissedecektir. Fakat bence değişim için kilit nokta özgür ve adil seçimler yapılmasıdır.