Trump, LGBT'lilere sağlıkta korumayı kaldırıyor
AA & Ensonhaber

Trump'tan, LGBT bireylerine karşı bir adım geldi.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, LGBT'lilere sağlık alanında "ayrım yapılmaması" için sağlanan korumaları ortadan kaldırılmasını ve sadece "kadın" ya da "erkek" cinsiyetlerinin dikkate alınmasını öngören bir karara imza attı.

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cinsiyet kelimesinin ana anlamı, 'biyolojik olarak belirlenmiş kadın ve erkek' cinsiyetleridir. Hükümetin, cinsiyet ayrımı da buna bağlı olacaktır." ifadesine yer verildi.

TRUMP'TAN LGBT KARARI

Karar, önceki başkan Barack Obama dönemine ait düzenlemeyi silbaştan düzenliyor. Söz konusu düzenleme, bir kişinin erkek, kadın, bunların hiçbiri ya da birleşimine ilişkin duyguyla şekillenen geniş bir anlayışı gözetiyordu.

"Dindar" sağlıkçıların, yönetimin kendilerine, inançlarına ters kişileri tedavi etmeyi reddetme hakkı talebi doğrultusunda Trump yönetiminin bu kararı vermesi bekleniyordu.

Trump, LGBT'lilere sağlıkta korumayı kaldırıyor

LGBT VE MUHAFAZAKARLAR KARŞI KARŞIYA

Öte yandan bir grup "hak savunucusu" ve sağlık grubu, bu kararın doktorlar, hastaneler ve sigorta şirketleri için, LGBT bireylerine tedavi ya da sigorta hakkı vermemesinin önünü açmasından "endişeli" olduklarını dile getirdi.

LGBT grupları, cinsiyet değiştirme tedavisi almak isteyen kişiler için belirgin korumaların gerekli olduğunu söylüyor. Ancak muhafazakarlar, Obama yönetiminin toplumsal cinsiyetin geniş çaplı yorumlanmasında yasal yetkisini aştığını söylüyor.

ABD merkezli Aile Araştırma Konseyi (FCR), "Obama'nın kuralı altında, tıp uzmanları, bunun vicdanlarının ihlali ve hastaya zararlı olduğuna inandıkları halde  cinsiyetin yeniden belirlenmesi ameliyatlarını ve kürtajlarını kolaylaştırmak zorunda kalmış olabilirler." açıklamasını yaptı.

Trump, LGBT'lilere sağlıkta korumayı kaldırıyor

OBAMA'NIN YASASI GEÇERSİZ OLACAK

Kadın grupları ise yeni düzenlemeye karşı... Değişikliğin, aynı zamanda yasal bir tıbbi prosedür olan kürtaj erişimini zayıflattığı belirtiliyor. Washington merkezli Ulusal Kadın Hukuk Merkezi'nden (NWLC) yapılan açıklamada, "Hiç kimse, tıbbi bir sağlayıcı tarafından kim oldukları veya verdikleri kişisel sağlık kararları nedeniyle geri çevrilmekten korkmamalıdır." denildi.

ABD'nin eski Başkanı Barack Obama döneminde yayınlanan bir yasa ile doktorların kişileri "cinsel kimliği" nedeniyle tedavi etmeyi reddetmesini yasaklıyordu. Trump yönetiminin bu adımıyla, bu yasa geçersiz kılınmış olacak.

1.5 MİLYONDAN FAZLA AMERİKALI: TRANSEKSÜELİM

Kaliforniya merkezli Williams Enstitüsü'ne göre, 1.5 milyondan fazla Amerikalı kendini transeksüel olarak tanımlıyor. Enstitü'nün açıklamasında, "Bu kuraldaki değişiklikler trans bireylerin koronavirüs ile ilgili ciddi zorluklarla karşılaştıkları bir zamanda sağlık hizmetlerine daha fazla zarar verebilir." ifadeleri kullanıldı.

Trump, LGBT'lilere sağlıkta korumayı kaldırıyor

Trump, LGBT'lilere sağlıkta korumayı kaldırıyor