Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba: Santral patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak
AA

Rus güçleri, Ukrayna'nın işgali kapsamında Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne kadar ilerleyerek, santralde yangın çıkmasına sebep oldu.

Santralin güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında, gece saatinde santral sahasında patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı kameraya yansıdı.

"PATLARSA, ÇERNOBİL'DEN 10 KAT DAHA BÜYÜK ETKİ YAPAR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne dört bir yandan ateş ettiğini ve santralde yangın çıktığını ifade ederek, “Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak! Ruslar, derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli, güvenlik bölgesi kurmalı.” dedi.

Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktı ViDEO

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba: Santral patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak

"REAKTÖRDE NÜKLEER YAKIT VAR"

Zaporijya Nükleer Santrali Sözcüsü Andriy Tuz, tesisteki 6 reaktörden 1'inin çıkan çatışmada isabet aldığını ve yangın çıktığını aktararak, “O reaktör tadilatta ve çalışmıyor ama içinde nükleer yakıt var." dedi.

RADYASYON SEVİYESİ NORMAL SEVİYEDE

Ardından Tuz, Ukraine 24 kanalına bağlanarak radyasyon seviyesinin normal değerde olduğunu duyurdu. Yangının çıktığı noktanın idari bina olduğu öğrenildi.

"YANGIN SANTRALİN DIŞINDA, EĞİTİM BİNASINDA ÇIKTI"

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi.

Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, “Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı.” ifadesine yer verildi.

ÖLEN VEYA YARALANAN YOK

Ukrayna Devlet Acil Servisi, yangının yaklaşık üç saat sonra söndürüldüğünü açıkladı. Olayda ölen veya yaralanan kimsenin olmadığı belirtildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba: Santral patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak

SALDIRILARA SON VERİLMESİ ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Santralin bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrale saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Zaporijya Nükleer Santrali basın servisinden yapılan açıklamada, santral sahasında yangın çıktığı bildirildi.

Ancak yangının santralin tam olarak neresinde, hangi boyutta çıktığına ve akıbetine dair bir açıklama yapılmadı.

Rus tanklarının, dün akşam saatlerinde santralin yakınındaki bir kasabaya girdiği belirtilmişti.

Çernobil'de kontrolü ele alan Rusya, bu santralde de kontrolü ele almak isterken 6 nükleer reaktörün bulunduğu termik santralde yaşananlar tüm Avrupa ve dünyayı tedirgin ediyor.

Rusya ve Ukrayna askerlerinin santraldeki çatışmalarını milyonlarca kişi yakından takip ediyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba: Santral patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK SANTRALİ

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor.

Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki 4 tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)