YKS 2021: Barajı geçemeyenler üniversiteye gidebilir mi?
ensonhaber.com

2,4 milyondan fazla adayın girdiği 2020 YKS'de barajı geçemeyenler yüzde 32 olarak belirlendi.

TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda yapılan YKS sınavında barajı geçemeyen öğrencilerin ne yapacağı merak konusu oldu.

TYT ya da AYT’ sınavında barajı geçemeyenlerin aklında, ‘YKS’de barajı geçemeyenler özel üniversiteye girebilir mi?’ sorusu vardı. Öğrencilere güzel haber Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi.

YKS (AYT,TYT, YDT) BARAJ PUANI KAÇ?

YKS baraj puanı ile ilgili alınan karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sosyal medya hesabından duyuruldu. 2021 yılına mahsus olmak üzere baraj puanının TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacağı açıklandı.

BARAJI GEÇEMEYEN ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLİR Mİ?

TYT'de 140 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecek.

TYT'de 140 ve üzeri puan alan adaylardan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanları 170 ve üzeri olanlar, bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecek.

YKS 2021: Barajı geçemeyenler üniversiteye gidebilir mi?

TERCİH SÜRECİ

Alınan karara göre;

– AYT/YDT Puanı 180 ve üzerinde olan adayların “merkezi yerleştirme” ve “ek yerleştirme” işlemlerinde puan ve başarı sıraları korunarak tercih ve yerleştirme süreci daha önce ilan edildiği şekilde tamamlanacaktır.

– 2021-YKS işlemlerine mahsus olmak üzere merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için “ikinci ek yerleştirme” yapılacaktır. Merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlara verilecek olan bu ikinci ek yerleştirme imkânından “TYT puanı asgari 140”; “AYT/YTD puanı asgari 170” olan adaylar da yararlanabilecektir.

Böylelikle merkezi ve ek yerleştirme işlemlerinde daha önce ilan edilmiş olan baraj puanlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. “Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak” TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkânı verilmiştir.

Buna göre ikinci ek yerleştirme işlemleri sürecindeTYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar “önlisans programlarında”, AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar “lisans programlarında” boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabileceklerdir.