Ayakkabı ihracatı toparlanıyor
AA

Türkiye'nin ayakkabı ihracatı yılın 10 ayında 700 milyon dolara yaklaşırken, pandemi nedeniyle zaman zaman yüzde 57'lere ulaşan ihracat kaybı, son aylardaki ivmelenmeyle yüzde 14'e kadar düşerek, 697 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, deri ve deri mamulleri sektörünün ihracatı yılın 10 ayında 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 21,5 azalarak 1 milyar 120 milyon dolar oldu.

EN ÇOK RUSYA'YA AYAKKABI İHRACATI YAPTIK

Söz konusu dönemde en çok ayakkabı ihracatı yapılan ülke, 57 milyon dolarla Rusya oldu. İhracatta yüzde 41'lik düşüş görülmesine karşın Rusya, toplam ayakkabı ihracatından aldığı yüzde 8,1'lik payla liderliğini sürdürdü.

Irak 53 milyon dolarla ikinci, Almanya 50 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Ocak-ekim döneminde birçok önemli pazarda kayıp görülse de İspanya'da yüzde 27,1 ve Hollanda'da yüzde 33,8'lik artış yaşandı.

Ayakkabı ihracatında kıpırdanma var

FUARLARIN ETKİLERİ GÖRÜLDÜ

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Abdulsabur Endican, ihracatta kayıpların telafi edilmeye başlandığını ifade ederek, bu süreçte iki fuar yaptıklarını anlattı.

Endican, fuarların etkilerini görmeye başladıklarını ifade ederek, haziranla birlikte ihracatta toparlanma yaşandığını, nisan ve mayıstaki yüzde 57'lere varan kayıpların azaldığını söyledi.

"İHRACATTA TOPARLANIYORUZ ANCAK İÇ PAZAR SATIŞLARINDA YAVAŞLAMA VAR"

İhracatın güzel sinyaller vermeye başladığı bu dönemde iç pazarda satışlarda yavaşlama görüldüğünü aktaran Endican, "Hem iç pazar hem de ihracat için bir an önce pandeminin bitmesini bekliyoruz. Kasımda da ihracatta güzel rakamlar bekliyoruz. Ancak tüm aylarda güzel rakamlar görmemiz pandeminin bitmesiyle mümkün olacak." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)