
Bayburt’un en eski atölyelerinden olan yarım asırlık marangoz evi, unutulmaya yüz tutmuş marangozluk mesleğini sürdürmeye kararlı.
Daha önce sini üzerinde yoğunlaşan atölyede, şimdilerde çiftçilik malzemeleri başta olmak üzere, hediyelik ahşap eşyalar, yine siniler, sepetler, sandalyeler üretiliyor.
Bayburt’ta yarım asırlık marangoz atölyesinde üretim devam ediyor VİDEO
“MESLEĞİ BABADAN KALMA”
İki kuşaktır bu mesleği sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden Osman Kodan, baba mesleğini elinden geldiğince devam ettireceğini söyledi.
Babası Hakkı Kodan’ın yaklaşık 70 yıldır bu mesleği yaptığını, babasından mesleği devralarak 12 yıldır da kendisinin devam ettirdiğinin altını çizen Osman Kodan, "Babadan kalma mesleğimiz. Babam 70-80 yıl burada çalışmış, yaşlandığı için de bu mesleği artık ben devam ettiriyorum." şeklinde konuştu.
"ÖMRÜM YETTİĞİNCE BU MESLEĞİ UNUTTURMAYACAĞIM"
Yaklaşık 12 senedir bu işle uğraştığını belirten Osman Kodan, "Küçükken okuldan çıkar dükkana babama yardım etmeye gelirdim. Babam yaşlandıktan sonra işi ben devraldım. Benden sonrada bu mesleği devam ettirecek kimse yok, ömrüm yettikçe, gücüm oldukça babadan kalma bu mesleği unutturmayacağım, devam ettireceğim." dedi.
“AHŞAP ÜRÜNLERE TALEP AZALDI”
Eskisi gibi ahşap ürünlere talebin az olduğunu vurgulayan Kodan, insanların önceden yer sinilerinde yemek yediğini, sini kültürünün yerini yemek masalarına bıraktığını dile getirerek, bu sebeple sinilere olan talebin azaldığını kaydetti. Kodan, daha çok zirai ve çiftçilik ürünlerinde üretim yaptıklarını belirtti.
"ZANAATKAR VAR OLDUKÇA BU MESLEK BİTMEYECEK"
Sanatın önemli olduğunu dile getiren Kodan, "Zanaatkar insan iyi kötü ekmek parasını buradan çıkarır. Gün gelir siftah dahi edemezsin, iş olmaz ama öyle bir an gelir ki diğer günlerin kaybını zanaatkar kimliğinle çıkarırsın. Zanaatkar var oldukça bu meslek bitmez, her türlü yaşamaya devam eder, yeter ki gelecek nesil mesleği öğrenmeye gayret etsin." ifadelerini kullandı.
“BÜYÜKŞEHİRLERDE İNSAN GÜCÜNÜN YERİNİ MAKİNELER ALDI”
Marangozluk mesleğinin Bayburt’ta hâlâ sürdüğünü, sürdürülmeye çalışıldığını dile getiren Kodan, büyük şehirlerde bu durumun farklı olduğunu belirterek, insan gücünün yerini makinelerin aldığını vurguladı.