Doğu Karadeniz'de organik tarım yapan üreticiler desteklenecek
AA

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, gelecek yıl organik tarım faaliyetleri kapsamında 2 bin 500 üreticiye destek sağlayacak.

DOKAP'ın 2024 Yılı Performans Programı'na göre, kurum destekleri, bölgesel kalkınmanın hızlandırılması amacıyla sorumluluk sahasındaki (Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Rize, Artvin, Bayburt, Tokat, Çorum, Amasya) illerde yürütülecek yatırımlara verilecek.

Destek, bu illerdeki üreticiler için araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesiyle yenilikçi destek programlarının tasarlanması ve uygulanması görevlerini yürütecek.

Desteklenecek konu ve bütçeleri

DOKAP'a 2024 yılında "bölgesel ekonomik kalkınma faaliyetleri" için 360 milyon 562 bin lira, "bölgesel kültür ve turizmin geliştirilmesi ile çevrenin korunması" kapsamında 318 milyon 487 bin lira, bölgesel sosyal kalkınma faaliyetleri için 20 milyon 95 bin lira olmak üzere toplam 699 milyon 144 bin lira bütçe ayrıldı.

Turizmde 10 proje gerçekleşecek

Başkanlık, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2024'te turizm alanında 10 proje gerçekleştirmeyi planlıyor.

DOKAP, bölgenin bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesi için de projelere destek sağlayacak. Bu kapsamda gelecek yıl bölgenin bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesi amacıyla 45 projeye destek verilmesi hedefleniyor.

Gübre alanında da desteklerin sağlandığı bölgede, 200 ton organik gübre desteği verilmesi öngörülüyor.

Başkanlıkça gelecek yıl 3 organik ürünün desteklenmesi planlanırken bu alanda 2 bin 500 üreticiye destek sağlanması hedefleniyor.

DOKAP'ın kapsadığı illerin gayrisafi yurtiçi hasılasındaki artışın ise gelecek yıl yüzde 19'a ulaşması bekleniyor.

En fazla kaynak "bölgesel ekonomik kalkınma faaliyetleri"ne

Başkanlık, 2024'te "bölgesel ekonomik kalkınma faaliyetleri" kapsamında tarım-bitkisel üretim sektöründe kırsal gelir kaynaklarının araştırılarak çeşitlendirilmesi ve bölgenin geçim kaynağı olan tarım ürünlerinin iyileştirilmesi için çalışacak.

Tarım ve hayvancılık sektöründe hayvansal ürünlerin yenilikçi teknolojilerle veriminin artırılması ve bu alana destek verilmesi, küçük ölçekli tarımsal sulama projeleriyle bölgedeki su ihtiyacı olan alanların ihtiyaçlarının karşılanması için faaliyette bulunacak Başkanlık, tarımsal araştırmalar alanında projeler uygulayarak hem bölgenin hem de bölge halkının ekonomik olarak kalkındırılmasına yönelik faaliyetler yürütecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)