Dolar arttı, emtia piyasası geriledi
AA

Dolara olan talebin artmasıyla birlikte diğer değerlerde gerileme yaşandı. Emtia piyasasındaki gerilemeye yaşanan yoğun satışlar neden oldu.

Dünyanın önde gelen merkez bankalarının, "şahin" politikalarını beklenenden daha uzun süre uygulayabileceği endişeleri piyasaları etkilemeye devam ediyor.

ABD'de açıklanan aralıkta yüzde 6,5 düzeyinde gerçekleşen Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) verisi, enflasyon riskinin güçlü kalmayı sürdürdüğünü gösterdi.

Ülkede Üretici Fiyat Endeksi ise (ÜFE) ocakta aylık yüzde 0,7 ve yıllık yüzde 6 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

Fed'in faiz artışı öngörüsü değişti

Enflasyon verilerinin öngörülerin üzerinde gerçekleşmesi ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin sözle yönlendirmelerindeki tonu şahinleşti.

Buna göre, gelecek ay bankanın 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık faiz artış ihtimali yüzde 15 seviyesinde bulunuyor.

Altın yüzde 1,2 kayıp verdi

Altın yüzde 1,2, gümüş yüzde 1,3, paladyum ve platin de yüzde 2,9 kayıpla geçen haftayı tamamladı.

Çin ekonomisine yönelik belirsizliklerle baz metallerde satış baskısı görüldü

Geçen hafta Çin ekonomisine yönelik belirsizliklerle baz metallerde de satış baskısı görüldü.

Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,7, kurşun yüzde 1,6, alüminyum yüzde 3, nikel yüzde 7,3 ve çinko yüzde 5 düşüş kaydetti.

Artan stoklar, alüminyumu aşağı yönlü etkilerken, merkezi Singapur'da bulunan emtia şirketi Trafigura'ya ilişkin çıkan haberlerle de nikel piyasasında sert dalgalanmalar görüldü.

Enerji emtiaları düştü

Geçen hafta enerji emtialarında da düşüşler görüldü. Brent petrol yüzde 4, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğalgaz da yüzde 10 değer kaybetti.

Brent petrol fiyatlarındaki düşüşte, ABD'nin stratejik petrol rezervinden piyasaya petrol satışı yapacağına ilişkin haber akışı etkili oldu.

Doğalgaz fiyatlarındaki düşüşte de doğalgaz tüketimini nispeten düşük tutan hava şartları, bu nedenle birçok ülkede gaz depolarının yeniden doldurulması ve daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı etkili oldu.

Kahve ve kakaoda sert yükselişler görüldü

Tarım emtialarındaki düşüş eğilimine karşın geçen hafta kahve ve kakaoda sert yükselişler yaşandı.

Geçen hafta Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 1,3, mısır yüzde 0,4, pirinç yüzde 3,2 ve soya fasulyesi yüzde 1,4 değer kaybetti.

Fransa'nın kış ayı için tahıl ekim tahminlerini yükseltmesi de arzda fazlalık olabileceğine yönelik beklentileri artırdı.

Dünya buğday üretim tahminlerinin önceki aya göre artış göstermesi, buğday fiyatlarında değer kaybına neden olurken, ABD'de mısır ihracatının düşüş gösterdiğine yönelik veriler mısır fiyatlarında değer kaybını beraberinde getirdi.

Pirinç fiyatları

Çin ekonomisine yönelik endişelerin devam etmesi de pirinç fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 4,7 ve şeker yüzde 0,5 değer kaybederken, kahve yüzde 6,3 ve kakao yüzde 6 artış kaydetti.

Brezilya'da seçim sonrası tedarik zincirine yönelik artan endişeler

Brezilya'da seçim sonrası tedarik zincirine yönelik artan endişeler kahve fiyatlarının yükselmesine neden olurken, kakao fiyatları da bazı Batı Afrika kakao mahsullerinin kalitesiyle ilgili endişelerden destek gördü.

Fildişi Sahili'ndeki bazı kakao ihracatçılarının, kakao çekirdekleri kıtlığı nedeniyle sözleşmelerinde temerrüde düşmek üzere olduklarına dair haberler üzerine de kakao fiyatları yükseldi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)