E-ihracatın 2023’te rekorlar kırması bekleniyor

Türkiye'de ihracat artarken şirketler, 2022 yılında daha fazla e-ihracata yöneldi.

Geleneksel ihracattan farklı olarak, e-ihracat veya mikro ihracat yoluyla perakende ürünlerini global pazarlara satan Türk satıcılar, e-ihracattaki fırsatlardan faydalanmanın yollarını arıyor.

Elektronik Ticaret Derneği’nin (ELİDER) Başkanı Fehmi Darbay, KOBİ’lerin e-ihracatta rekorlar kıracağını belirterek, “E-ihracatta alınacak çok uzun bir yol ve çok büyük bir potansiyel var.” dedi.

"Tüketiciler, e-ticaretin konforuna alıştı"

Darbay, Türkiye’de 2022 yılında e-ticaret hacminin 650 milyar lirayı aşmasının öngörüldüğünü vurgulayarak, “Bu rakam tesadüf değil. Tüketiciler, e-ticaretin konforuna alıştı. Çünkü e-ticaret, alışverişte tüketicilere büyük bir konfor alanı açtı. Tüketiciler, bu konfordan vazgeçmeyecek ve önümüzdeki yıllarda e-ticaret konforunda yeni gelişmelere tanık olacağız.” sözlerini kaydetti.

"E-ihracat destekleri 80 milyon liradan fazla"

Yeni e-ihracat destekleri kapsamında, uçtan uca e-ihracat hizmetleri sunan ortaklıklara ya da şirketlere “e-ihracat konsorsiyumu” statüsü verileceğini de anımsatan Darbay, “Yeni desteklerinden e-ticaret şirketlerinden pazaryerlerine kadar e-ihracata odaklanan şirketler faydalanabiliyor. Bu desteklerde telaffuz edilen rakamlar 80 milyon TL’yi aşıyor. 2023 yılı için güncellenen e-ihracat destekleri üst limitlerine göre; şirketler 27 milyon liraya, B2B platformları 7.2 milyon liraya, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve e-ihracat konsorsiyumları 81.4 milyon liraya kadar farklı kalemlerde e-ihracat desteği alabilecek. Bu rakamlar, özellikle KOBİ’lerin e-ihracata başlaması veya mevcut e-ihracat operasyonlarını geliştirmeleri için büyük bir fırsat olarak görülebilir.” şeklinde konuştu.

e-ticaret

E-ihracatta rekor beklentisi

Darbay, şunları ifade etti: “Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat odaklı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar, 2023 özellikle e-ihracatta yeni rekorlar sağlayacaktır. Yeni e-ihracat desteklerinden faydalanan KOBİ’ler e-ihracatta rekorlar kıracaktır.”