Enflasyon sepeti güncellendi
İHA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıkları verilere daha gerçekçi yaklaşılmasını sağlamak adına güncelledi.

2022'de enflasyon sepetine giren yeni ürün yokken, mısır özü yağı, kuru barbunya, kayısı, kiraz, yeşil soğan ve kanepe ise enflasyon sepetinden çıktı.

SEPETTE 415 MADDE VE 901 MADDE ÇEŞİDİ VAR

Sepette 415 madde ve 901 madde çeşidi dikkate alınacak. 2022’de sepete giren yeni ürün olmazken mısır özü yağı, kuru barbunya, kayısı, kiraz, yeşil soğan ve kanepe ise enflasyon sepetinden çıkarıldı.

enflasyon

İNTERNETTEN DERLENEN FİYATLAR DA KULLANILACAK

TÜİK; beyaz eşya, elektronik ürünler, giyim, mobilya, sıfır otomobil ve otobüs fiyatları için artık internetten derlenen fiyatları da enflasyon hesaplamasında kullanacak.

ÜRÜN SEPETİ VE AĞIRLIKLAR GÜNCELLENDİ

Elektrik ücreti, sigara, dizel ve benzinli otomobil, otoban geçiş ücreti, şehirler arası tren ücreti, cep telefonu görüşme ücreti, sıcak içecekler, dergi ve yurt içi bir hafta ve daha uzun süreli turlarla otel ücretlerinin enflasyon hesaplamasındaki ağırlıkları değişti.

Buna göre, gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 25,94'ten yüzde 25,32'ye geriledi. Konutun ağırlığı yüzde 15,36'dan yüzde 14,12'ye düştü. Sağlığın ağırlığı ise yüzde 3,25 yerine yüzde 3,24 oldu.

Giyim ve ayakkabı, ev eşyası, ulaştırma, eğlence ve kültür, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler gibi grupların ağırlığı arttı.

Söz konusu ağırlıklar, alkollü içeceklerde ve tütünde yüzde 4,31, eğitimde yüzde 2,03, giyim ve ayakkabıda yüzde 6,42, ev eşyasında yüzde 8,86, ulaştırmada yüzde 16,8, haberleşmede yüzde 3,78, eğlence ve kültürde yüzde 3,06, lokanta ve otellerde yüzde 7,11, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 4,96 olarak belirlendi.

Tüketici fiyat endeksi ana grup ağırlıkları şöyle:

sepet

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)